Mainos

Kirja-ala vastustaa arvonlisäveron nostamista

Keskeiset kirja-alan järjestöt tyrmäävät valtiosihteeri Raimo Sailaksen johtaman työllisyystyöryhmän ehdotuksen nostaa kirjojen arvonlisävero nykyisestä 8 prosentista 14 prosenttiin.

Muun muassa Kirjakauppaliitto, Suomen kirjailijaliitto, Suomen kirjastoseura, Suomen kustannusyhdistys ja Äidinkielen opettajain liitto ovat päin vastoin sitä mieltä, että omaleimaisen kansallisen kulttuurin turvaaminen edellyttää kirjaveron laskemista Euroopan unionin yleiselle tasolle nyt esitetyn "lukemisen rangaistusveron" asemasta.

Kirjojen verokanta Euroopan unionin maissa on keskimäärin 3-7 prosenttia. Vain Itävallassa ja Tanskassa kirjojen arvonlisävero on korkeampi kuin Suomessa.

Euroopan maista muun muassa Britanniassa, Irlannissa, Norjassa, Venäjällä, Puolassa ja Liettuassa kirjoilla ei ole arvonlisäveroa lainkaan. Ruotsissa kirjavero pudotettiin vuoden 2002 alussa 25 prosentista kuuteen prosenttiin. Veronalennus sai aikaan 20 prosentin kasvun ruotsalaisten kirjaostoksissa.

-Juhlapuheiden Suomessa julistetaan pyrittävän tietoyhteiskuntaan ja ylpeillään kansainvälisillä tutkimuksilla, joissa todistetaan suomalaiset lukijakansaksi. Kuitenkin esimerkiksi yleisten kirjastojen kirjahankinnat ovat jääneet pahimpien lamavuosien tasolle, koulukirjastoissa on vain seinät, ja koululaiset joutuvat käyttämään moneen kertaan kierrätettyjä oppikirjoja, järjestöt toteavat.

-Tässä tilanteessa kirjojen verotuksen kiristäminen olisi päättäjiltä vakava signaali kansallisen kulttuurimme ja kirjallisuutemme väheksymisestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.