Mainos

Kirijenko toivoo tapaamista Lipposen kanssa

Venäjän uusi pääministeri Sergei Kirijenko toivoo tapaamista pääministeri Paavo Lipposen kanssa. Kirijenko kertoo toiveestaan kirjeessä, jonka ulkoministeri Jevgeni Primakov toi Lipposelle vieraillessaan Suomessa kolme viikkoa sitten. Lipponen kertoi kirjeestä Pohjoismaiden pääministerikokouksen yhteydessä tänään Ruotsin Malmössä.

Virkamiehet valmistelevat tapaamista kesän aikana. Vielä ei ole edes päätetty, toteutuuko tapaaminen Suomessa vai Venäjällä. Lipposen piti tavata kevättalvella Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin Saariselällä. Tämä tapaaminen peruuntui, kun Tshernomyrdin sai lähteä hallituksesta vain muutama päivä ennen suunniteltua tapaamista.

Lipponen alusti pohjoismaisille kollegoilleen Venäjän tilanteesta ja Baltian maiden tilanteesta tänäiltana. Tässä yhteydessä tulivat esille myös energiahankkeet eli kaasuputken rakentaminen Venäjältä Eurooppaan ja öljyputken rakentaminen suoraan Porvooseen. Lipponen muistutti, että erilaiset selvitykset näistä asioista ovat vielä kesken.

Lipponen korosti jälleen kerran, että tavoitteena on saada aikaan semmoiset energiaverkot, jotka kattavat koko Itämeren alueen. Energia-asioita on tarkoitus käsitellä joulukuun alussa järjestettävässä ministerikokouksessa.

Schengen tärkeä

Pääministerit olivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan liikuttavan yksimielisiä kaikista asioista. Kokouksen isäntä Ruotsin pääministeri Göran Persson huomautti, että ministerit ovat käyneet rakentavaa keskustelua, kuten Pohjoismaiden kesken on tapana. Persson toi esiin EU-maiden väliltä rajamuodollisuudet poistavan Schengenin sopimuksen. Hän sanoi olevan tärkeää, että sopimus toteutuu. Sopimus on hänen mielestään merkittävä pohjoismaisen passivapauden kannalta.

EU:n ulkopuoliset pohjoismaat Norja ja Islanti tulevat mukaan Schengenin sopimukseen erillisillä sopimuksilla. Islannin pääministeri David Oddsson muistutti, että pohjoismainen passivapaus on ollut hyvin tärkeä asia. Siksi Islantikin haluaa olla mukana Schengenin sopimuksessa, vaikka onkin saarivaltion samaan tapaan kuin Britannia.

Yhteydenpitoa EU-asioissa

Pääministerikokoukset ovat Norjalle ja Islannille tärkeitä tilaisuuksia siinä mielessä, että ne saavat tuoretta tietoa EU-asioista. Kesäkokoukset pidetään nykyisin pian EU:n huippukokousten jälkeen. Tälläkin kertaa Norja ja Islanti saivat selostuksen viime viikolla Cardiffissa pidetystä huippukokouksesta. Pohjoismaiden tulevat EU-puheenjohtajuudet olivat myös asialistalla. Suomihan aloittaa puheenjohtajuuden vuoden päästä. Ruotsi on vuorossa vuonna 2001 ja Tanska seuraavana vuonna.

Pääministeri Lipponen alusti kollegoilleen yhteistyöstä puheenjohtajuusaikoina. Tarkoituksena on, etteivät Pohjoismaat luo mitään uusia järjestelyjä sen vuoksi, että nämä kolme maata ovat vuorollaan puheenjohtajia. Tapaamisia järjestetään ja tietoja vaihdetaan tiuhaan tahtiin aivan nykyiseen tapaan.

Pääministerien kesäkokouksissa on tapana, että myös puolisot ovat mukana. Rouville oli täksi päiväksi järjestetty erillisohjelmaa. Rouva Annika Perssonin johdolla rouva Päivi Hertzberg ja muiden pääministerien puolisot tutustuivat mm. skoonelaiseen viininvalmistukseen.

Huomenna pääministerit seurueineen käyvät Juutinrauman siltatyömaalla. Päivän aikana puhuttaneen myös ydinvoimasta, kun pääministerit ohittavat merimatkalla paljon puhutun Barsebäckin ydinvoimalan.

(STT-RISTO JUSSILA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.