Mainos

"Kirgisiassa raiskattu lapsia ja raskaana olevia naisia"

Kirgisiassa on raportoitu useista raiskauksista viikko sitten puhjenneiden etnisten ryhmien välisissä levottomuuksissa.

Uzbekkivähemmistö syyttää kirgiisimiehiä yli kymmenen naisen raiskauksesta yksistään yhdellä kadulla Oshin kaupungissa. Kirgiisit ovat kiistäneet jyrkästi väitteet ja syyttäneet puolestaan uzbekkimiehiä kirgiisinaisten raiskauksista. Objektiivista tietoa kriisialueelta on käytännössä mahdotonta saada.

Uzbekkivähemmistöön kuuluva lääkäri Odinama Matkadyrovna kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa, että raiskauksen kohteeksi olisi joutunut jopa raskaana olevia naisia sekä lapsia.

- Nuorimmat raiskauksen uhriksi joutuneet olivat vain 12-vuotiaita, Matkadyrovna kertoo.

Uutistoimisto AP:n välittämässä videokuvassa näytettiin kasvonsa peittänyt 16-vuotias uzbekkityttö, jonka kerrotaan joutuneen joukkoraiskauksen uhriksi. Tyttö oli piileskellyt ullakolla, kun joukko miehiä oli tullut heidän kotiinsa ja ryhtynyt hakkaamaan perheen isää.

- Tyttö kiirehti alas ullakolta ja ryhtyi hoitamaan päävammoja saanutta isäänsä. Tuolloin sisään tuli toinen miesjoukko, joka raiskasi tytön hänen oman isänsä silmien edessä kertoo uhrin sukulaisnainen Matlyuba Akramova.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustajia on saapunut Oshiin selvittämään viime päivien rikoksia. Järjestön edustajan Anna Neistatin mukaan kaikki tiedot viittaavat siihen, että raiskauksia on todellakin tapahtunut Oshin alueella. Neistatin mukaan kenelläkään ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa siitä, kuin monta naista tai tyttöä on joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi.

Viikko sitten puhjennut verilöyly Kirgisiassa on tähänastisten arvioiden mukaan vaatinut lähes 200 ihmisen hengen. YK:n mukaan ainakin 400 000 ihmistä on paennut kodeistaan.

Oshin kaupungin uzbekkinaisten ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustajan haastattelut:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.