Mainos

Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa äänestettiin

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita johtavan kansanedustaja Kimmo Kiljusen mukaan Kirgisian parlamenttivaaleissa on ollut epäselvyyksiä.

Kirgisiassa ja Tadzhikistanissa on äänestetty tänään parlamenttivaaleissa. Vaalitarkkailijat ovat havainneet jo vaalikampanjoinnin yhteydessä demokratian vastaisia toimia: mielenosoituksia on kielletty, opposition tiedotusvälineitä on suljettu ja lahjusten maksuja on paljastunut.

Tadzhikistanin presidentti Emomali Rahmonov on myöntänyt vaaleissa olevan puutteita, mutta pitää niitä kuitenkin askeleena kohti demokratiaa. Kirgisian presidentti Askar Akajev puolestaan sanoi toimittajille vaalien olevan rehelliset äänestäessään pääkaupunki Bishkekissä.

Eilen Kirgisian vaalilautakunta ilmoitti, ettei parlamenttivaaleja pidetä tänään itäisellä Tonskin alueella, jossa opposition mielenosoittajat ovat sulkeneet kuorma-autoilla ja traktoreilla tärkeimpiä teitä kuluneen viikon aikana.

Vaalien järjestämistä alueella lykätään kahdella viikolla. Viranomaiset ovat kieltäneet opposition ehdokkaan Arslanbek Malijevin osallistumisen vaaleihin ja syyttäneet häntä äänten ostamisesta.

Kiljunen: Paljon epäselvyyksiä Kirgisiassa

Kirgisian tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa on ilmennyt paljon epäselvyyksiä, vaikka vaalitoimitus itsessään on sujunut rauhallisesti, kertoo Ety-järjestön vaalitarkkailijoita johtava kansaedustaja Kimmo Kiljunen pääkaupunki Bishkekistä.

Kiljusen ryhmä tutkii muun muassa väitteitä äänten ostamisesta, mutta tässä vaiheessa hän ei halua tuomita vaaleja kokonaan epädemokraattisiksi. Kiljusen on määrä antaa virallinen lausuntonsa vaalien kulusta huomenna.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat kello 17 Suomen aikaa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.