Kirgisian oppositio otti vallan

Opposition edustaja Ishinbai Kadyrbekov on nimitetty Kirgisian vt. presidentiksi. Kirgisian oppositio kaappasi vallan päiväkausien mielenosoitusten jälkeen.

Käsirysyä Kirgisiassa

Kirgisian parlamentti on nimittänyt opposition kansanedustajan Ishinbai Kadyrbekovin virkaatekeväksi presidentiksi, kertoo parlamentin edustaja. Kadyrbekovista tuli myös uusi parlamentin puhemies. Valinnan puolesta äänesti 44 kansanedustajaa ja kaksi pidättäytyi.

Syrjäytetty presidentti Askar Akajev lähti venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan perheineen helikopterilla maasta sen jälkeen, kun opposition kannattajat olivat vallanneet hallitusrakennuksen. Oppositio kiistää Akajevin paenneen maasta, samoin Yhdysvaltain Kirgisian suurlähettiläs

Kirgisiasta tuli kahden vuoden sisällä kolmas entinen neuvostotasavalta, jossa valta vaihtuu vaalituloksen mitätöintiä vaativien mielenosoitusten tuloksena. Väkijoukot saivat vallan vaihtumaan aikaisemmin Georgiassa ja viime syksynä Ukrainassa.

Pääkaupunki ajautui kaaokseen

Tuhannet mielenosoittajat vaativat päivällä Kirgisian pääkaupungin Bishekin kaduilla Akajevia eroamaan ja mitätöimään helmikuun parlamenttivaalien tulokset. Etyjin mukaan vaaleissa mm. ostettiin ääniä.

Mielenosoittajat valtasivat Kirgisian hallitusrakennuksen, televisioaseman ja vapauttivat vankilasta oppositiojohtaja Kulovin. Vuodesta 2000 lähtien vankilassa istunut Kulov kehotti vapauttamisensa jälkeen televisiossa Akajevia eroamaan ja sitä ennen sopimaan neuvotteluissa rauhallisesta ja perustuslaillisesta vallanvaihdosta. Kulov kärsi vankeusrangaistusta korruptiosta.

Kulov vetosi myös kuohuvan tilanteen rauhoittamisen puolesta. Mielenosoittajien sekä Akajevin tukijoiden ja poliisin välille oli puhjennut päivällä kahakoita. Hallitusrakennukseen tunkeutuneet mielenosoittajat olivat heittäneet Akajevin kuvia ulos ja heiluttaneet Kirgisian lippua.

Akajev on sanonut aikaisemmin, että helmi- ja maaliskuussa pidetyt vaalit olivat lainmukaiset eikä niiden tuloksia voi asettaa kyseenalaiseksi.

Toinen oppositiojohtaja Kurmanbek Bakijev lupasi järjestää uudet vaalit. Aiemmin pääministerinä toiminut Bakijev vetosi myös Kirgisian poliisivoimiin, jotta nämä siirtyisivät opposition rintamaan.

Ennen pääkaupungin mielenosoituksia oppositio piti hallussaan kahta etelän kaupunkia Jalal-Abadia ja Oshia.

USA:n Kirgisian-lähettiläs: Akajev on turvallisessa paikassa

Presidentti Askar Akajev ei ole eronnut ja hän on turvassa, Yhdysvaltain Kirgisian-suurlähettiläs ilmoitti tv-kanava CNN:llä. Suurlähettiläs Baktybek Abdissajev kertoi asiasta Washingtonissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

- Presidentti ei ole eronnut, hän ei ole allekirjoittanut eroanomustaan. Hän on nyt turvallisessa paikassa, Abdissajev sanoi.

Abdissajev vahvisti myös tiedot, joiden mukaan pääkaupunki Bishkekin kaduilla on tapahtunut ryöstelyä ja murhia.

- Ryöstelyä tapahtuu nyt todella suuressa määrin, Abdissajev sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice vaati eilen väkivallatonta ratkaisua Kirgisian kriisiin. Rice myös toivoi, että maassa löydettäisiin sopivat olosuhteet vaalien pitämiseksi ja uuden hallituksen valitsemiseksi.

Virkamiehet erosivat vastalauseena

Kirgisian hallinnosta eronnut korkea-arvoinen virkamies varoitti aiemmin tänään sisällissodan vaarasta, ellei hallitus muuta tapaansa kohdella oppositiota.

Entinen valtiosihteeri Osmonakun Ibraimov syytti uutistoimisto AFP:n haastattelussa Akajevia haluttomuudesta neuvotella opposition kanssa. Ibraimov sanoi eronneensa hallinnosta vastalauseena sille, että hallitus oli haluton etsimään poliittista ratkaisua kriisiin.

Myös kaksi muuta korkea-arvoista virkamiestä on eronnut kuluvalla viikolla levottomuuksien kärjistyttyä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 24.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat