Kirgisialaiset hyväksyivät uuden perustuslain

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kirgisiassa aloiteltiin sunnuntaina paluuta normaaliin elämään, kun maassa pidettiin kansanäänestys uudesta perustuslaista.

Maan väliaikaishallituksen johtaja Roza Otunbajeva kiirehti heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua ilmoittamaan, että perustuslaki on hyväksytty. Otunbajevan mukaan Kirgisia on nyt matkalla kohti "todellista kansan demokratiaa". Keskusvaalilautakunnan ilmoitus asiasta jäi sen sijaan vielä uupumaan.

Äänestyskin sujui päivän mittaan huomattavasti odotettua vilkkaammin. Hieman ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista vajaat 60 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt uurnilla, kertoi maan keskusvaalilautakunta.

Otunbajeva itse kävi äänestämässä väkivaltaisuuksien repimässä Oshin kaupungissa maan eteläosassa, vahvassa poliisivartiossa tosin.

- Olemme tänään suuren vaaran edessä, mutta tämän kansanäänestyksen tulokset tulevat näyttämään että maamme ja kansamme ovat yhtenäisiä. Maamme tulee seisomaan vahvana omilla jaloillaan ja menemään eteenpäin, uhosi Otunbajeva.

Otunbajevan sanat oli varmasti tarkoitettu ennen kaikkea Yhdysvalloille ja Venäjälle, jotka kummatkin ovat ilmoittaneet tukevansa vahvaa hallintoa uusien levottomuuksien välttämiseksi.

Etelään Etyjin poliiseja?

Vaalit eivät olisi huonompaan ajankohtaan voineet osua, sillä kuun alussa sattuneet levottomuudet ajoivat satojatuhansia kirgisialaisia kodeistaan. Väkivaltaisuuksissa kuoli satoja, mahdollisesti jopa tuhansia ihmisiä.

Pahiten levottomuuksissa kärsineillä Oshin ja Jalalabadin alueilla äänestysvilkkaus jäi hieman maan keskiarvoa alhaisemmaksi.

Otunbajeva väläytti heti vaalien jälkeen mahdollisuutta, että verenvuodatuksesta ryvettyneeseen Etelä-Kirgisiaan lähetettäisiin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin poliisijoukkoja ylläpitämään järjestystä.

Perustuslakiehdotus vähentää huomattavasti presidentin valtaa ja muuttaa Kirgisian parlamentaariseksi tasavallaksi. Otunbajeva itse jää presidentiksi ensi vuoden loppuun saakka.

Katso Kristian Svenssonin juttu

(MTV3 - STT -Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat