Mainos

Kipuseminaarissa pohdittiin eutanasiaa

Pohjoismainen kipukokous päättyi Naantalissa tänään. Päätöspäivänä seminaarissa käsiteltiin eutanasiaa kivunlievityksen vaihtoehtona.

Arvioiden mukaan kovista loppuvaiheen syöpäkivuista pystytään lääkehoitojen ja erikoistekniikoiden avulla hoitamaan noin 90 prosenttia. Irlantilaisen tutkimuksen mukaan syöpäpotilaista kaksi kolmasosaa oli terminaalivaiheen hoitokotiin tullessaan eutanasian kannalla, mutta saatuaan asianmukaisen kivunhoidon kukaan potilaista ei enää kysynyt eutanasian mahdollisuutta.

-Seminaari osoitti selvästi, että eutanasian käsite ei ole kovin yksiselitteinen, selvitti dosentti Tuula Manner.
-Käytännöt eri maissa on erilaisia, ja Suomessahan eutanasia ei ole sallittu, muistutti Manner. Hänen mielestään seminaarissa tuli esille hyviä esimerkkejä siitä, millaisten tilanteiden eteen lääkäri voi joutua.
-Suomessa monet potilaat eivät edes ota asiaa edes puheeksi lääkärin kanssa, koska tietävät eutanasian olevan laitonta, päätti Manner.

Skandinavian kivuntutkimusyhdistyksen järjestämään seminaariin osallistui yhteensä yli 300 lääkäriä, hammaslääkäriä ja terveydenhoitajaa kaikista Pohjoismaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.