Mainos

Kipulääkkeiden haitat huonosti selvillä

Suomalaiset käyttävät paljon kipulääkkeitä, mutta tuntevat huonosti niiden haittoja. Kipulääkkeet aiheuttavat vatsahaavoja, ärsyttävät vatsan limakalvoa ja voivat johtaa jopa kuolemaan.

Kipulääkkeitä käyttää päivittäin noin 400 000 suomalaista. Vaikka lääkkeitä käytetään runsaasti, niiden haitoista ei ole kylliksi tietoa. Kipupotilasyhdistyksen tekemässä kyselyssä noin 70 prosenttia vastanneista ei tiennyt kipulääkkeiden ja vatsavaivojen yhteydestä.

Perinteisten tulehduskipulääkkeiden suurin haitta on juuri vatsaärsytys, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka Kouri.

- Ne ovat aiheuttaneet aika paljon vatsahaavoja ja voivat ärsyttää mahan limakalvoa. Lasketaan jopa, että 200-300 ihmistä saattaa kuolla Suomessa joka vuosi suolistoverenvuotoihin. Tämän estämiseksi pitäisi käyttää mahan suojalääkkeitä enemmän. Toinen ratkaisumalli on käyttää sellaisia tulehduskipulääkkeitä, jotka on turvallisempia. Niitä ovat muun muassa uusi koksidiryhmä, jota on käytetty viime vuodet.

Tänään vietetään kansainvälistä Kivun päivää. Päivä aloittaa samalla Kipuviikon, jonka aikana muistutetaan kivusta kärsivien ihmisten tilanteesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.