Mainos

Kipuhoidon korvauksista kiistaa

Erityiskorvauksen loppuminen uhkaa vaikeasti sairaiden kivunhoitoa. Kivunhoito uhkaa jäädä potilaiden itsensä maksettavaksi.

Syöpäpotilaiden ja vaikeasti sairaiden kipuhoidon korvauksista on noussut loppuvuodesta kohu. Liuosmuotoiset kipulääkeet uhkaavat pudota kokonaan pois lääkekorvausjärjestelmän piiristä. Kivun hoito jäisi tällöin kokonaan potilaiden itsensä maksettavaksi.

Kyse on morfiini- ja oksikodonikipulääkkeistä, joita käyttävät useimmiten viime vaiheen syöpäpotilaat. Tavallisesti kipuhoito annetaan suun kautta, mutta kaikki eivät voi tabletteja niellä.

Korvattavien listalta ovat poistumassa kaikki tärkeimmät liuoslääkkeet. Taustalla on hallituksen halu karsia lääkemenoja. Vuoden alussa kaikkien korvattavien lääkkeiden tukkuhintaa alennetaan viisi prosenttia. Lääkeyrityksiä hinnanalennus ei miellytä, joten ne vetävät lääkkeitä pois korvausjärjestelmästä.

Sairaalassa lääkeet saa osana hoitoa, joten väliinputoajiksi jäävät viimeiset kuukautensa kotona asuvat potilaat. Helsinkiläisen saattohoitokodin johtajalle kipulääkitys on tuttua. Hän haluaisi kipupotilaat pysyvästi pois hintakiistojen jaloista.

- Tämä kuuluisi yhteiskunnan kustannettavaksi. Olisi kunnan vastuualueena kustantaa kunkin kuntalaisen tarvitsema syöpäkivunhoito, sanoo Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen.

Tätä lupausta ei sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen anna, mutta lupaa kuitenkin hoitaa väliinputoajien asian pikimmiten.

- Aion ottaa tämän asian selvitettäväksi, jotta löydämme sellaisen järjestelmän, joka on aukoton potilaan kannalta, koska nämä ihmiset tarvitsevat kipulääkityksen, Haatainen sanoo.

Yksi mahdollisuus olisi antaa lääkkeet sairaaloiden tai terveyskeskusten apteekeista. Näin tehdään aids-potilaiden kohdalla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 20.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.