Mainos

Kiova heräsi kireään aamuun - "taistelut yhä käynnissä"

Ukraina on herännyt savunkatkuiseen aamuun. Yöllä hyvin väkivaltaisiksi äityneet mellakat ovat vieneet tuoreimpien tietojen mukaan ainakin 25 ihmisen hengen, satoja on loukkaantunut.

Tunnelma on erittäin kireä ja taistelut ovat edelleen käynnissä Itsenäisyysaukiolla, kertoo Suomen suurlähettiläs Arja Makkonen Kiovasta MTV Uutisille.

– Erikoisjoukot yrittävät saartaa mielenosoittajia aukion keskustalle ja saada näin kontrollia tähän joukkoon, Makkonen sanoo.

Hänen mukaansa on vaikea arvioida, kuinka kauan mielenosoittajien vastarinta voi kestää.

Makkosen asunto on lähellä mielenosoitusten keskuspaikkaa Itsenäisyysaukiota, josta kuului yöllä räjähdyksiä. Yöunet jäivät pariin tuntiin. 

Makkosen mukaan mellakat näyttäytyvät hurjina: tulimeri velloo, kun mielenosoittajat sytyttävät muun muassa renkaita; sähköt on katkaistu lähikaduilta, joten katuvalotkaan eivät ole toimineet yöllä.

Makkosen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole vielä pelottava ulkopuolisille siinä mielessä, että levottomuudet ovat keskittyneet aukiolle.

– Ammuskelua on kuitenkin ollut jonkin verran toisella puolella kaupunkia. On huolestuttavaa, jos tuliaseita aletaan käyttää muilla kaduilla.

Kiovassa on tänään koulut ja päiväkodit suljettu. Lisäksi kauppiaita on suositeltu pitämään vapaapäivää.

Esimerkiksi metro on suljettu eikä kaupunkiin pääse autolla. 

Opposition ja presidentti Viktor Janukovitshin neuvottelut kariutuivat yön aikana. Oppositiojohtaja Vitali Klitshkon mukaan presidentti vaati mielenosoittajia poistumaan Kiovan keskustasta ilman ehtoja. Klitshko kehotti mielenosoittajia pysymään paikalla. 

Janukovitsh puolestaan antoi lausunnon, jossa hän kehotti oppositiojohtajia ottamaan etäisyyttä "radikaaleiksi" kutsumiinsa ryhmiin. Muussa tapauksessa keskustelut opposition kanssa käydään Janukovitshin mukaan "eri sävyyn". 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.