Kimi Räikkönen avautuu isänsä traagisesta kuolemasta: "Sen riidan takia se oli paskamainen homma"

49:50

Kimi Räikkösen elämän valtasi suru 22. joulukuuta 2010, kun hänen Matti-isänsä kuoli 56-vuotiaana. Räikkönen kertoo tragediasta Kari Hotakaisen kirjoittamassa Tuntematon Kimi Räikkönen -uutuuskirjassa.

Pääkuvan video: Kimi Räikkösestä kertova kirja julkaistiin Helsingissä torstaina. Toimittaja Mervi Kallio keskusteli Räikkösen ja kirjailija Kari Hotakaisen kanssa teoksen sisällöstä.

Matti Räikkösellä oli valtava vaikutus Kimin uraan varsinkin sen alkuvaiheilla. Kartingympyröissä liikuttiin koko perheen voimin, ja Räikkösen vanhemmat "Masa" ja Paula panostivat voimavaransa ja rahansa poikiensa Kimin ja Ramin rakkaaseen harrastukseen. Vanhemmat opettivat pojilleen myös kovan työnteon merkityksen.

Masa oli myöhemmin ylpeä poikansa menestyksestä F1-sarjassa. Masan alkoholinkäyttö aiheutti kuitenkin isän ja pojan välille riitaa, mikä on jäänyt kaivelemaan Kimiä.

− Ei ikinä saisi jäädä riita selvittämättä ennen kuolemaa. Ja niin siinä just kävi. Niin kuin monissa elokuvissa. Sen riidan takia se oli paskamainen homma. Lähinnä mua vitutti, että se dokasi aika paljon. Mua vitutti, ettei se voinut lopettaa sitä. Ja se riita syntyi, kun se oli jonkun frendinsä kanssa ampunut savikiekkoja, juonut ja ammuskellut. Mulla meni hermot siihen. Mä kävin hakemassa kaikki aseet pois, ja se suuttui siitä. Se vitsaili kyllä sitten puhelimessa, että saatanan asejemmari, sillä tavalla hyvässä hengessä. Ja sanoi, että rakastaa minua, Räikkönen kertoo kirjassa.

Juttu jatkuu videon alla.

7:10

Masa kuoli aivoverenvuotoon Töölön sairaalassa. Hän oli juopotellut mökillään Porkkalassa ja kaatunut takaraivolleen lattialle yön aikana. Vaimo Paula ja viereisellä mökillä yöpyneet Kimi ja Jenni (ex-vaimo Dahlman) tekivät kaikkensa pelastaakseen Masan aamulla, mutta sairaalassa selvisi, ettei mitään ole tehtävissä.

Rallin ajaminen purki pahaa oloa

Kuoleman taustalla oli myös kaksi vuotta aiemmin sattunut mönkijäonnettomuus.

− Ei se satasella ollut enää kunnossa sen jälkeen. Siitä jäi jotain, Kimi toteaa.

− Sen jälkeen Masan psyyke muuttui. Emotionaalisesta keskuksesta lähti jotain pois. Se alkoi puhua mulle rumasti, siitä tuli äkäinen. Ja sitten oli vielä se kossu, joka alkoi helpottaa oloa, vaimo Paula muistelee. 

Kimi oli isänsä kuollessa 31-vuotias.

− Aluksi mä vain makasin kotona ja nukuin ja itkin.

− Helpottaa ajan mittaan, vaikka ei häviä mihinkään. Varmaan tämä on ollut taustalla, kun ei ole välillä jaksanut vittuakaan välittää, se on näkynyt sitten siinä hauskanpidossakin. Mä päätin, että lähden ajamaan rallia. Ilman sitä olisi voinut mennä ihan juomiseksi, mutta sillä tavalla sain purettua pahaa oloa, Räikkönen kertaa lähes kahdeksan vuoden takaisia asioita.

Kimi kertoo edelleen miettivänsä usein, mitä hänen isänsä olisi mieltä eteen tulevista asioista.

− Ei sitä kuolemaa ole varmaan koskaan käsitellyt millään lailla, Räikkönen summaa.

Lainaukset ovat tänään julkaistavasta Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjasta (Siltala).

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja