Mainos

Kilpisjärvellä lunta 160 senttiä – parissa päivässä 30 senttiä, tie Norjaan oli poikki

Kilpisjärvellä on satanut lunta sankasti parin viime päivän aikana. Tie 21 Norjaan suljettiin perjantaina iltapäivällä hetkeksi liikenteeltä runsaan lumisateen takia.

Sakeat lumikuurot ovat kerryttäneet lumipeitettä Enontekiön Kilpisjärvellä Käsivarressa. Perjantaina iltapäivällä Kilpisjärven mittauspisteellä lumensyvyydeksi mitattiin 158 senttimetriä. Siitä noin 30 senttimetriä on kertynyt parin viime päivän aikana.

Liikenneviraston mukaan tie 21 Suomen ja Norjan rajalla suljettiin hetkeksi liikenteeltä perjantaina iltapäivällä. Liikenneviraston mukaan Norja sulki tien runsaan lumisateen vuoksi.

– Perjantain aikana lunta voi tulla vielä 5-10 senttimetriä, viikonloppuna sateet vähenevät, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Matalapaineen jälkeen Käsivarteen on tullut lumikuurojonoja.

– Sateet ovat peräisin Norjan vuoristosta. Kun sulalta mereltä tuulee voimakkaasti, kylmä ilma kohoaa vuoristoa pitkin ja muodostuu lumikuuroja. Sateet jäävät yleensä enimmäkseen Norjan puolelle, mutta nyt luoteisvirtaus on niin voimakas, että sakeat lumikuurot pääsevät Suomen puolelle asti, toteaa Markus Mäntykannas.

Maaliskuun lumiennätys on 180 senttimetriä. Se on mitattu Kilpisjärvellä 15. maaliskuuta 1997. Kaikkien aikojen lumiennätys on Suomessa 190 senttimetriä. Sekin on Kilpisjärveltä ja mitattu 19. huhtikuuta 1997.

Kilpisjärvi on tänään ollut Suomen lumisimman paikan ohella myös Suomen tuulisin paikka. Saana-tunturin laella keskituuli on puhaltanut 29 m/s ja puuskat hirmumyrskyluokkaa, 35 m/s.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja