Mainos

Kilpailuvirasto tutkii epäiltyä kattohuopakartellia

Virasto aloitti tutkimukset kattohuopa-alan kartelliepäilyistä jo vuonna 2002 tekemällä muun muassa yllätystarkistuksia alan tärkeimpiin yrityksiin.

Kilpailuvirasto epäilee kattohuopa-alan tärkeimpiä yrityksiä kilpailurikkomuksesta.

Tutkimusten kohteena ovat Lemminkäinen, Icopal ja Katepal, joita epäillään kilpailulain vastaisesta tietojen vaihdosta. Kartelliepäilyt koskevat myös Rakennusteollisuutta. Yrityksillä on huhtikuu aikaa antaa lausuntonsa, minkä jälkeen Kilpailuvirasto päättää jatkosta.

Virasto aloitti tutkimuksensa vuonna 2002. Tuolloin tehtiin yllätystarkistuksia yhtiöihin. Kilpailuviranomainen antoi tutkimustensa tulokset yrityksille kommentoitavaksi.

- Keskeinen epäily on, että yritysten välillä on vaihdettu salaisesti tietoja. Sen tarkoituksena on ollut kilpailun rajoittaminen, selvittää apulaisjohtaja Rainer Lindberg Kilpailuvirastosta.

Lindbergin mukaan tarkoitus on, että virasto tekisi ratkaisunsa kesään mennessä. Mahdollisista sakoista päättää markkinaoikeus.

Oikeuden käsittelyssä on seitsemän asfalttiyhtiön ja Asfalttiliiton kartelliepäily. Kilpailuvirasto vaati niille vuonna 2004 yhteensä lähes sadan miljoonan euron sakkoja. Lemminkäinen on myös tässä joukossa.

Lindbergin mukaan kattohuopa-alan kartellista epäillyillä kolmella yhtiöllä on valtaosa alan markkinoista. Rakennusteollisuuden roolia hän ei voi tarkentaa tutkinnan tässä aiheessa.

"Esityksessä ei seuraamusmaksun määrää"

Pörssiyhtiö Lemminkäisen mukaan epäilyt kohdistuvat vuosiin 1996-2002. Lemminkäinen sanoo pörssitiedotteessaan perehtyvänsä Kilpailuviraston kantaan ja antavansa siihen vastauksen kevään aikana.

Markkinaoikeudelle annettu viraston esitysluonnos on salainen, mutta Lemminkäisen mukaan esitys ei pidä sisällään seuraamusmaksun määrää. Kansanomaisesti sanottuna seuraamusmaksu on sakko.

Lindberg kertoo, että Kilpailuviraston tutkinnassa on useita kartelliepäilyjä. Osa vielä tutkinnassa olevista kohteista koskee rakennusalaa. Näihin kuuluu ilmastointikanavia ja niiden päätelaitteita koskeva tutkinta.

Kun yritykset tekevät yhteistyötä, maksumiehiksi joutuvat yleensä niiden tuotteita tarvitsevat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.