Mainos

Kilpailuvirasto: Stora Ensolle 30 miljoonan sakko puukartellista

Kilpailuviraston esitys menee seuraavaksi markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Lopullinen päätös asiasta voi kuitenkin kestää vuosia.

Kilpailuviraston pitkään odotettu päätös puukaupasta on metsäyhtiöiden kannalta langettava. Virasto esittää sekä Stora Ensolle että Metsäliitolle sakkoja kilpailulakien rikkomisesta raakapuun hankinnassa vuosina 1997-2004.

Kilpailuvirasto esittää Stora Ensolle 30 miljoonan ja Metsäliitolle 21 miljoonan euron sakkoa. Stora Enso kiistää tyystin syytökset. Metsäliitto suhtautuu asiaan hieman pehmeämmin, mutta pitää silti esitystä kohtuuttomana. Metsäliiton seuraamusmaksua on alennettu 30 prosentilla yhtiön myönnettyä toimihenkilöidensä osallistuneen lievään kilpailulain rikkomiseen.

Kolmas suuri metsäyhtiö UPM välttyy sakolta, sillä Kilpailuviraston tutkimukset perustuivat sen ilmiantoon vuonna 2004.

Kilpailuviraston esitys menee seuraavaksi markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Metsäyhtiöt ennakoivat, että lopullinen päätös asiasta voi kestää vuosia.

"kielletty yhteistyö vääristää hintasuhteita"

Samaan vyyhteen kuuluvat jo päättyneet kilpailuviranomaisten tutkimukset Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa, joissa metsäyhtiöt pääosin vapautuivat syytteistä. Kilpailuvirasto pitää yhtiöiden menettelyä vakavana kilpailunrajoituksena, sillä kielletty hintayhteistyö oli pitkäaikaista ja ulottui koko maahan.

- Kielletty hintayhteistyö vääristää hintasuhteita ja vaikuttaa siten kielteisesti markkinoiden rakenteisiin ja niiden toimintaan. Metsävaroihin perustuvan liiketoiminnan menestys edellyttää kilpailun toimivan koko tuotantoketjussa, virasto muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.