Mainos

Kilpailuvirasto pohtii puhelinhinnoittelua syksyllä

Kilpailuviraston kannanotto puhelinalan omistaja-alennuksiin on luvassa aikaisintaan loka-marraskuussa. Erikoistutkija Johanna Juuselan mukaan Päijät-Hämeen Puhelinyhdistykseltä vaadittiin selvitystä siksi, että sitä vastaan tehtiin ensimmäinen toimenpidekantelu.

Johanna Juusela muistuttaa EU:n komission puuttuneet Suomen puhelinalan omistaja-alennuksiin aikoja sitten. Muissa jäsenmaissa ei ole vastaavaa ongelmaa, koska niissä puhelinliikenne on yleensä ollut valtion monopoli.

-EU pyrkii tilanteeseen, jossa asiakas voisi helposti vaihtaa puhelinyhtiötään. Perusmaksuetua on paheksuttu eräänlaisena uskollisuusalennuksena siitä riippumatta, harjoittaako liiketoimintaa yhdistys, osuuskunta vai yritys. Kilpailuvirasto ei toistaiseksi ole puuttunut asiaan, koska liikenneministeriön kautta on kantautunut tietoja, että yhä useampi puhelinlaitos on luopumassa erillishinnoittelusta. Parissa lausunnossa on tosin todettu, että kyse voi olla määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

-Ellei omistaja-alennukselle ole selvää kustannusperustetta, voimme ilmoittaa lain rikkomisesta kilpailuneuvostoon ja vaatia sanktiota, toteaa Juusela. -Ei neuvostoon kuitenkaan rynnätä suoraan, vaan tilannetta harkitaan syksyn mittaan ja käydään vielä neuvotteluja Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksen kanssa.

Velkojien asema turvattava

Patentti- ja rekisterihallituksen ylijohtaja Olli Koikkalainen myöntää, että hänen virastostaan on saattanut lähteä kirjavia kannanottoja Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksen toimintamuototiedusteluihin. -Minulle asti kysymys tuli vasta, kun yhdistyksen kokous oli jo tehnyt päätöksensä. Ylijohtaja Koikkalainen korostaa pyrkimystä varmistaa velkojien asema. Tähän tähtäsi myös 1990-luvun alun laki taloudellisen yhdistyksen muuttamisesta osuuskunnaksi. -Olisi erikoista, jos viranomaispäätöksellä olisi nyt sallittu muutos suoraan yhtiöksi. Toinen tie kulkee velkojaselvityksen kautta silloin, kun koko yhdistyksen liiketoiminta siirretään yhtiölle. Muutamassa tapauksessa taloudellinen yhdistys onkin purettu niin, että on nimetty selvitysmiehet ja kuulutettu julkisesti velkojia esiin. -PHP:ssä se ei veisi yli puolta vuotta, koska velkojia ei ole paljoa eikä työmäärä kovin iso.

Ylijohtaja Koikkalainen arvioi, että verotus tekee jäsenetuudet hankalaksi yhdistykselle. -Oma arvaukseni on, että telealan rauhoittuessa on järkevä hoitaa muutos osuuskunnan kautta. Kolmea puhelinyhdistystä koskevaan erillislakiin ei ilmeisesti ole mahdollisuuksia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.