Kilpailuvirasto lopetti lääkeyhtiöiden ja apteekkien väliset alennusselvitykset

Kilpailuvirasto pyysi joulukuun alussa yhtiöiltä lausuntoa epäilyyn, jonka mukaan lääkeyhtiöiden apteekeille antamat alennukset olisivat laittomia.

Kilpailuvirasto ei enää tutki lääkeyhtiöiden ja apteekkien välisiä alennussopimuksia. Selvityksessä oli mukana noin 30 lääkeyhtiöitä ja 20 apteekkia. Virasto ei vie asiaa markkinaoikeuteen.

Viraston ylijohtaja Juhani Jokinen kertoo, että sopimuksiin on tehty kilpailuviranomaisten haluamat muutokset. Jokisen mukaan kyseessä oli ilmeisesti koko alan kattava käytäntö.

Kilpailuvirasto pyysi joulukuun alussa yhtiöiltä lausuntoa epäilyyn, jonka mukaan lääkeyhtiöiden apteekeille antamat alennukset olisivat laittomia.

- Olemme pitäneet huolta, ettei sopimuksissa ole alennusehtoja, jotka sitovat apteekkeja tiettyihin alennusta myöntäviin lääkeyhtiöihin, Jokinen sanoo.

Jokinen huomauttaa, että asian etenemistä edesauttoi vuodenvaihteessa voimaan tullut lainmuutos. Sen mukaan lääkeyrityksen pitää myydä lääkkeet kaikille apteekeille samalla hinnalla.

Tutkimuksen taustalla oli epäily myös siitä, etteivät alennukset päätyneet kuluttajan eduksi, vaan ne rajoittivat pelkästään kilpailua. Tästä syystä myös kuluttajien valinnanvara oli pienentynyt.

Käytännössä alennukset perustuivat sopimuksiin, joiden perusteella apteekki sai ylimääräistä alennusta suosiessaan tietyn lääkeyhtiön valmisteita.

-Koko selvityksen tarkoitus on ollut, ettei apteekilla ole enää kannustetta suositella lääkevaihdon piirissä olevista lääkkeistä sitä, josta se on tehnyt apteekin kanssa alennussopimuksen. Nyt asiakkaalle voidaan suositella hintaputken halvinta vaihtoehtoa, Jokinen kertoo.

Kilpailuvirasto ei vie asiaa eteenpäin

Vaikka lääkeyhtiöiden ja apteekkien välinen alennusepäily koski Jokisen mukaan koko alaa, Kilpailuvirasto ei ole lähdössä viemään asiaa eteenpäin.

Seuraava vaihe olisi ollut asian vieminen markkinaoikeuteen, joka olisi voinut päättää mahdollisista seuraamuksista. Todennäköisesti seuraamus olisi ollut sakko.

- Käytännössä seuraamusmaksun määrääminen suoraan näillä eväillä ei olisi ollut mahdollista. Yksittäin arvioituna sopimukset eivät olleet vaarallisia, mutta kokonaisuutena kyse oli mittavasta asiasta. Koko ala oli niitä täynnä ja kilpailu saatiin tätä kautta pois, Jokinen sanoi.

Kilpailuvirasto aikoo jatkossa seurata, syntyykö lääkealalle mahdollisesti uusia korvaavia systeemejä.

Virasto itse tiedottaa ratkaisustaan tiistaina. Jo eilen lääkeyhtiö Orion julkisti pörssitiedotteen, jossa se kertoi Kilpailuviraston poistavan sekä Orionin että sen tytäryhtiön Oriolan apteekkisopimuksia koskevan asian käsittelystä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat