Mainos

Kilpailuvirasto: Juomapakkausten verotus yhtenäiseksi

Kilpailuviraston mukaan sekä uudelleen täytettäviä että raaka-aineena hyödynnettäviä juomapakkauksia tulisi verottaa samalla tavalla, sillä pakkausten kierrätysjärjestelmän päätavoitteena on jätteen määrän vähentäminen.

Verotuksen tulisi kohdella samalla tavalla sekä uudelleen täytettäviä että raaka-aineena hyödynnettäviä juomapakkauksia, sanoo kilpailuvirasto.

Kilpailuviraston kannanotto sisältyy valtiovarainministeriölle annettuun lausuntoon työryhmämuistiosta, joka koskee juomapakkausten ympäristöohjausjärjestelmää. Yleisesti ottaen Kilpailuvirasto pitää työryhmän ehdotuksia oikeansuuntaisina, mutta kilpailun turvaamisen kannalta riittämättöminä.

Kilpailuvirasto kannattaa tasapuolista verotusta siitä syystä, että järjestelmän ensisijaisena tavoitteena on jätteen määrän vähentäminen. Kilpailuviraston mukaan tällöin merkitystä ei ole sillä, kierrätetäänkö pullot uudelleen täytettäviksi vai käytetäänkö syntynyt jäte uudelleen.

Tällä hetkellä kertakäyttöisiltä muovipulloilta puuttuu toimiva kierrätysjärjestelmä, mikä on haitannut tuontituotteiden alalle pääsyä. Veropohjan laajennus puolestaan uhkaisi juomia pakkaavien pk-yritysten asemaa markkinoilla.

Suomen kierrätysjärjestelmässä olevat puutteet ovat korjattavissa oikeanlaisin kannustimin. Suomeen tulisikin Kilpailuviraston mielestä luoda toimiva, koko maan kattava kierrätysjärjestelmä kertakäyttöisille PET-pulloille. Näille muovipakkauksille, joista hyvänä esimerkkinä ovat lähdevesipullot, ei ole nykyisin toimivaa kierrätysjärjestelmää. Tähän päästäisiin, jos raaka-aineena hyödynnettävien kertakäyttöisten muovipullojen ja alumiinitölkkien verotus yhdenmukaistetaan uudelleen täytettävien pakkausten verotuksen kanssa, virasto toteaa.

Euroopan komissio esitti viime vuonna Suomelle pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin kansallista täytäntöönpanoa koskevan virallisen huomautuksen. Kritiikkiä saivat puutteet suomalaisten palautusjärjestelmien avoimuudessa ja syrjimättömyydessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.