Mainos

Kilpailuvirasto: Fortum ei käyttänyt väärin määräävää asemaa

Kilpailuvirasto katsoo, ettei Fortum Power and Heat eli entinen IVO ole käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa sähkön tukkumarkkinoilla. Virasto selvitti asiaa Sähköenergialiitto Senerin pyynnöstä.

Kilpailuviraston katsoo IVOlla olleen vuosina 1993-95 pitkiä sähkön tukkusopimuksia solmittaessa määräävä markkina-asema, mutta ei katso IVOn käyttäneen sitä väärin. IVO ei ole myöskään suosinut omia tytär- tai osakkuusyhtiöitään sähkösopimuksissa. Päätös liittyy ennen sähkökilpailun vapautumista solmittuihin pitkiin tukkusopimuksiin, jotka osoittautuivat jakeluyhtiöiden kannalta kalliiksi, kun sähköä alkoi saada markkinoiden auettua muualta selvästi halvemmalla.

Virasto toteaa päätöksessään, että asiakkailla oli aikanaan mahdollisuus valita useita eri tyyppisiä sopimuksia. IVOn pitkät sopimukset olivat lisäksi vuoteen 1998 saakka pääsääntöisesti alle markkinahintojen ja varsin edullisia jakeluyrityksille. Lisäksi selvitysten perusteella ei ole pystytty todentamaan, että IVOlla olisi ollut asiakkaita paremmat mahdollisuudet ennakoida sähkömarkkinoiden tulevaa kehitystä. Fortumin nykyistä asemaa sähkömarkkinoilla virasto pitää edelleen varsin vahvana, mutta huomauttaa myös, että markkinat ovat integroitumassa pohjoismaisiksi.

Entiset ehdot neuvoteltava uusiksi

Pitkiin tukkusopimuksiin liittyvää ongelmavyyhtiä ovat aiemmin penkoneet KTM:n asettamat selvitysmiehet, jotka jättivät raporttinsa asiasta helmikuussa. Kilpailuvirasto on selvitysmiesten kanssa yhtä mieltä siitä, että vanhojen sopimusten ehdot ja hinnoitteluperusteet ovat maailman muuttuessa käyneet kohtuuttomiksi ja ne tulee muuttaa sähkömarkkinoiden nykytilanteeseen paremmin sopiviksi.

Pisimmät pitkät sopimukset ovat voimassa vuoteen 2005, mutta niitä on jo neuvoteltu uusiksi. Fortum katsoo käytännössä toteuttaneensa lähes selvitysmiesten esittämien kaltaiset muutokset jo viime vuoden lopulla. -Selvitysmiesten raportin pohjalta on virinnyt joitain jatkokeskusteluja, jotka ovat nyt loppusuoralla, johtaja Raimo Kallonen Fortumin Sähkö ja lämpö -liiketoiminnasta sanoo. Fortumilla on pitkiä tukkusopimuksia parinkymmenen asiakkaan kanssa.

Senerin toimitusjohtaja Juha Naukkarisen mielestä IVOn viime syksyinen neuvottelukierros ei johtanut tasoltaan aivan jakeluyhtiöitä tyydyttäviin tuloksiin. Myös Kilpailuviraston päätöstä hän luonnehtii "nahkapäätökseksi", joka ei ratkaissut itse ongelmaa. -Sinänsä pidän hyvänä, että IVO prosessin alettua käynnisti neuvottelut sopimusten kohtuullistamiseksi. Vastaantulo ei kuitenkaan ole ollut riittävä siihen nähden, että tukkusopimuksiin sidotun sähkön hinta on keskimäärin ainakin puolet markkinahintaa korkeampi.

Lisäksi kiinteiden maksujen osuus sopimusten kokonaishinnasta on ollut selvästi yli puolet, ja tämä määrä on maksettava, vaikka sopimusten mukaista sähköä ei käytettäisi, Naukkarinen sanoo. IVO:n lisäksi vanhoja pitkiä sopimuksia on Teollisuuden Sähkönmyynnillä. Naukkarisen tietojen mukaan myös TSM:n sopimusten tarkistuksista on neuvottelut vireillä, mutta ne eivät vielä ole johtaneet tuloksiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.