Mainos

Kilpailuvirasto: EU:n Kesko-kanta odotettua kovempi

Kilpailuviraston ylijohtaja Matti Purasjoki katsoo, että EU:n päätös olla hyväksymättä Keskon Tuko-kauppaa oli odotettua kovempi. Kilpailuvirasto vei kaupan EU:n ratkaistavaksi, koska Suomessa ei ole lakia yrityskauppojen valvontaan. Hänen mukaansa Kesko oli kauppaa tehdessään täysin tietoinen kilpailuviranomaisten näkemyksistä.

-Olen kahden viime vuoden ajan moneen kertaan todennut, että Keskon ryhtyessä tällaiseen kauppaan se tietää vaikeuksia, hän tähdensi. Purasjoen mielestä ei ole ongelma, että kauppa jouduttiin viemään EU:n ratkaistavaksi.
-Koska meillä ei ole omaa lakia yrityskauppojen valvontaan, asia viedään EU:n ratkaistavaksi. Tämä oli ennalta sovittu juttu, että näin menetellään.

Purasjoen mukaan EU:ta ei kuitenkaan olisi voitu käyttää Yhdyspankin ja Kansallispankin taannoisessa fuusiossa, koska pankkien yhdistämisellä ei todennäköisesti olisi ollut vaikutuksia EU:n jäsenmaiden väliseen kauppaan kuten Keskon Tuko-kaupassa.

Purasjoki ei vielä halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö Suomeen saada yrityskauppavalvontaa säätelevä laki. Asia on pohdittavana kilpailulain uudistamistarpeita selvittävässä työryhmässä, johon Purasjokikin kuuluu.
-Työryhmässä tätä pohdintaa jatketaan vielä, ja sen jälkeen selviää, tarvitaanko lakia.
Hänen mielestään valvonnan jättäminen pois vain muutama vuosi sitten uudistetusta laista ei ollut virhe.
-Yhteiskunnassa oltiin laajasti sitä mieltä, että valvontaa ei tarvita. Perusteluksi ei riitä, että monessa muussa maassa on tällainen laki, hän sanoi.

Työryhmän pitäisi saada työnsä päätökseen vuoden lopussa. Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) on jo asettunut sille kannalle, että laki tarvitaan. Purasjoki tähdensi, että viranomaisten tehtävänä on valvoa lakia. Keskon Tuko-kauppaa ei viety EU:hun viranomaisten henkilökohtaisista syistä.

Kuluttajaliiton toiminnanjohtaja: Komission päätös kuluttajien etu

Kuluttajaliiton toiminnanjohtaja Leena Simonen katsoo, että EU-komission kielteinen kanta Keskon Tuko-kauppaan parantaa kilpailumahdollisuuksia. Hänen mukaansa tästä on hyötyä tavalliselle kuluttajalle.

Simosen mielestä Keskon asema olisi Tuko-kaupan toteutuessa muodostunut liian määrääväksi. Seurauksena olisi ollut paine hintojen nousuun, lähipalvelujen heikkeneminen ja muutokset tavaravalikoimissa. Lisäksi kotimaisten pienyrittäjien olisi saattanut olla vaikea päästä jakelujärjestelmiin tuotteillaan.

Joissakin arvioissa on esitetty, että Kesko saattaisi myydä Tukon ulkomaiselle taholle. Simonen ei näe tässä mahdollisuudessa suuria vaaroja.
-Tukon myyminen ulkomaiselle ketjulle loisi uuden kilpailuasetelman ja uudenlaisia vaihtoehtoja. Myytiin Tuko ulkomaille tai Suomeen, terve kilpailu toteutuu paremmin kuin Keskon määräävässä asemassa.

Simonen ei pidä myöskään ongelmallisena sitä, että EU-komissio sanoo lopullisen sanan asiassa.
-Suomen kilpailunrajoituslainsäädäntö ei anna mahdollisuuksia puuttua tällaisiin kauppoihin, koska meiltä puuttuvat yrityskauppojen fuusiokontrollia koskevat säädökset.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.