Mainos

Kilpailuttaminen alentaa sähkön hintaa

Sähkön hankinnan kilpailuttaminen on kunnissa alentanut sähkön hintaa. Kuntaliiton arvion mukaan sähkön hinta on alentunut kaikissa niissä kunnissa, joissa sähkön hankinta on kilpailutettu. Hinnat ovat laskeneet jopa kolmanneksen aiemmista hinnoista.

Sähkön myyntitarjousten välillä on suuriakin eroja. Kuitenkin toisaalta kilpailu saattaa olla hyvinkin tiukkaa. Suurimmillaan erot ovat parikymmentä prosenttia. Pienimmät erot miljoonan markan tarjouksissa ovat olleet muutamia tuhansia markkoja. Laki julkisista hankinnoista velvoittaa kunnat kilpailuttamaan sähkön hankinnan samaan tapaan kuin muutkin hankinnat. Vaikka kunta omistaisi sähköyhtiön osakkeet sataprosenttisesti, on kunnan annettava mahdollisuus myös muille sähkön myyjille tarjouksen tekemiseen. Vain siinä tapauksessa, että kunnalla on oma kunnallinen energialaitos, ei kilpailuttamisvelvollisuutta ole.

Kuntaliitto on aloittanut hankkeen kilpailuttamismenettelyn asiantuntemuksen lisäämiseksi. Siihen osallistuu kahdeksan kuntaa. Projektin tarkoituksena on tarjota kunnille valmiuksia sähkönhankinnan tarjouskäytännön toteuttamiseen ja tarjousten asianmukaiseen vertailuun.

Hankkeessa ovat mukana Kirkkonummi, Kuru, Mäntsälä, Mäntyharju, Orivesi, Pedersöre, Siilinjärvi ja Virrat. Esimerkiksi Orivesi on hankkeen pohjalta jo kilpailuttanut sähkönhankintansa. Kaupunki on tehnyt uuden kaksivuotisen sähkön ostosopimuksen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.