Mainos

Kilpailu laskee asuntolainojen hintoja

Kuluttajaviraston tutkimuksen mukaan asuntolainojen hinnat ovat laskeneet selvästi viime vuodesta. Myös autolainaa saa aiempaa halvemmalla, mutta opintolainojen hinnat ovat suunnilleen entisellään.

Asuntolainaa saa nyt noin 5,4 prosentin todellisella vuosikorolla. Vuosi sitten vastaava korko oli juuri ja juuri alle 6 prosentin. Todellisessa vuosikorossa on korkomenojen lisäksi lainan perustamisesta ja hoidosta perittävät kulut.

Kuluttajaviraston mukaan lainojen hinnan lasku johtuu kiristyneen kilpailun myötä pienentyneistä pankkien marginaaleista, sillä viitekorot ovat nousseet vuoden aikana noin 0,4 prosenttiyksikköä. Marginaali on lainan viitekoron päälle tuleva siivu, jolla pankki kattaa lainasta aiheutuvia kuluja ja pyrkii osaltaan tuottamaan omistajilleen voittoa.

15 vuoden 300000 markan esimerkkilaina on sidottu 12 kuukauden markkinakorkoon ja lainanottajan on oletettu olevan pankin aiempi asiakas. Lainansaajalla on myös etukäteissäästöjä pankissa niin, että asunnon vakuusarvo kattaa koko lainan. Selvitys tehtiin elokuun puolivälissä. Kuluttajavirasto keräsi yhdessä lääninhallitusten kanssa tiedot 21 paikkakunnalta. Vertailuun valittiin merkittävimmät pankit.

Ålandsbanken edelleen kärjessä

Pankkiryhmittäisen vertailun mukaan halvinta asuntolainaa sai edellisvuoden tapaan Ålandsbankenilta, Suomen Hypoteekkiyhdistykseltä ja Handelsbankenilta.

Alueittain alhaisin hintataso on Vaasassa ja korkein Iisalmessa. Ahvenanmaalaispankki lupasi 300000 markan asuntolainaa mannersuomalaisille 5,19 prosentin korolla. Edellisvuoden korosta se oli siivunnut 0,42 prosenttiyksikköä. Kokonaiskorosta marginaali oli hieman päälle 1,3 prosenttiyksikköä, kun se vuosi sitten oli miltei 1,9 prosenttiyksikköä.

Kallein pankkiryhmä oli Merita, jonka kokonaistarjous oli 5,62 prosenttia. Lähes samoissa lukemissa olivat säästö- ja osuuspankit. Näkyvästi uusista asiakkaista taistellut Leoniakin on vain 0,09 prosenttiyksikköä Meritaa edullisempi, kun kärkipankkiin eroa on runsaat 0,3 prosenttiyksikköä. Meritan marginaali oli nyt vajaat 1,8 prosenttia. Viime vuodesta se on pienentynyt hieman päälle 0,5 prosenttiyksikköä.

Pankeista löytyy myös viraston tutkimuksen arvostelijoita, sillä vain osassa maata toimivat pankit saavat pankkiryhmävertailussa paremman sijoituksen, koska ne toimivat yleensä alueilla, joissa kilpailu on kovinta - ja lainat halvimpia.

Suunnittelija Aki Luukinen Kilpailuvirastosta korostaa, että tutkimus osoittaa yleisen linjan. Hänen mukaansa ongelmallisin on opintolaina, koska tietojen saannin nopeuttamiseksi on jouduttu tekemään olettamuksia, jotka eivät aina vastaa todellisuutta esimerkiksi lainan takaisin maksuajasta. Uusien asuntolainojen korkojen halpeneminen näkyy myös Suomen Pankin tilastoissa.

Autolainoissa suurta vaihtelua

50000 autolainan todellinen vuosikorko pankkiryhmittäin vaihteli Suomen Hypoteekkiyhdistyksen 5,56 prosentista Meritan 8,52 prosenttiin. Alueittain halvinta autolainaa saa Kajaanista ja Turusta. Rovaniemi on edelleen kallein.

Myös autolainojen marginaalit vaihtelevat suuresti ja viraston mukaan erot ovat hieman kasvaneet viime aikoina. Pankkiryhmittäin marginaalit vaihtelevat Hypoteekkiyhdistyksen runsaasta 1,9:stä Meritan vajaaseen 4,9 prosenttiin. Suurimmillaan autolainan kokonaiskorko on laskenut 0,6 prosenttia viime vuodesta, mutta moni pankkiryhmä hinnoittelee autolainan lähes täysin samoin kuin viime vuonna.

Uuden 45000 markan opintolainan vuosikorko vaihteli pankkiryhmittäin Leonian 5,54:stä säästöpankkien 5,88 prosenttiin. Enimmilläänkin korko oli vain noin 0,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.