Mainos

Kilpailevat mielenosoitukset kokoontuivat Tbilisiin

Georgian oppositio on jälleen kokoontunut pääkaupunkiin vaatimaan presidentti Eduard Shevardnadzen hallinnon pikaista syrjäyttämistä. Presidentin tukijat ovat myös paikalla.

Georgiassa tuhannet oppositiota tukevat mielenosoittajat kokoontuivat myöhään eilen Vapauden aukiolle Tbilisiin vaatimaan presidentti Eduard Shevardnadzen eroa. Joidenkin satojen metrien päässä omaa mielenosoitustaan pitää osapuilleen samansuuruinen joukko Shevardnadzen tukijoita. Yhteenottoja mielenosoittajien välille ei ole kuitenkaan puhjennut.

Oppositiojohtaja Mihail Saakashvilin mukaan maassa on käynnissä veretön, demokraattinen ja rauhanomainen samettivallankumous.

Presidentti Shevardnadze on kieltäytynyt taipumasta opposition edessä. Hän on ilmoittanut, että vaaleissa valittu uusi parlamentti kokoontuu avajaisistuntoon tänään.

Oppositiopuolueet haluavat estää parlamentin avajaiset.

Varoitus verenvuodatuksesta

Georgian kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Tedo Japaridze varoitti eilen, että mielenosoitus voi johtaa laajaan verenvuodatukseen.

-Hälyttäviä merkkejä on näkynyt jo pitkään, mutta viime päivien tapahtumat ovat ylittäneet kaikki rajat. Japaridze sanoi.

-Sekä Georgian turvallisuuspalvelu että ulkomaiset turvallisuuspalvelut ovat esittäneet kiistämättömiä tietoja, joiden mukaan verenvuodatuksen vaara on todellinen tässä taistelussa, Japaridze sanoi.

Tbilisissä on ollut mielenosoituksia lähes päivittäin sen jälkeen kun maassa järjestettiin parlamenttivaalit vajaat kolme viikkoa sitten. Virallisten tulosten mukaan kaksi presidentti Eduard Shevardnadzea tukevaa puoluetta sai vaaleissa eniten ääniä. Oppositiopuolueiden syytöksiin vaalitulosten peukaloinnista on yhtynyt myös Yhdysvallat, joka on ollut Shevardnadzen hallituksen tukija.

-Tuloksissa ei ilmene Georgian kansan tahto, vaan laaja vaalipetos, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Adam Ereli.

-Olemme syvästi pettyneitä tuloksiin ja Georgian johtoon.

Läntiset hallitukset ja Georgian naapurimaat ovat olleet erityisen huolestuneita siksi, että levottomuudet Georgiassa vaarantavat suunnitelmat öljyputken rakentamisesta Azerbaidzhanista Georgian kautta Turkkiin. Shevardnadze oli lännen erityissuosikki toimiessaan Neuvostoliiton ulkoministerinä Mihail Gorbatshovin kaudella. Hänen presidenttikaudellaan Georgian talous on kuitenkin romahtanut. Georgiassa syytetään myös Shevardnadzen ystäväpiiriä laajamittaisesta korruptiosta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.