Mainos

Kilpa yliopistorahoista kovenee

Kilpailu yksityisestä yliopistorahoituksesta kiihtyy.

Maakunnissa ihmetellään sekä Elinkeinoelämän keskusjärjestön säätiöiden että Metsäteollisuus ry:n päätöksiä keskittää tukea Aalto-yliopistolle. Maakunnissa politiikkaa pidetään erittäin epäreiluna, koska pääomat on kerätty yrityksiltä ympäri maata.

Yliopiston rehtorin homma on parhaimmillaan mukavaa. Rahaa kannetaan nyt monesta suunnasta ja shekit ovat pulleita.

- Heh heh hee, tämä on kai sitä, mitä Amerikassa rehtorit tekee ihan todella, jotkut sanovat, että se on noin puolet työajasta... ei se meillä nyt vielä ole sitä, hekottelee Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen.

Itä-Suomen yliopisto sai ensimmäisenä kasaan tavoittelemansa pääoman taseen vahvistamiseksi, mutta lisää haetaan. Maakunnissa moni työnantajajärjestö EK:n jäsenyritys ihmettelee miten koko maasta alunperin kerätyt jäsenmaksuvarat tai lakkovakuutusmaksut on päätetty antaa pääomaksi vain Aalto-yliopistolle.

- Kyllä minä olen saman ymmärtänyt, että ihan ei ole näillä leveyksillä sitä päätöstä purematta nielty. Kyllä tämä on tietysti aika vahvaa aluepolitiikkaa - elinkeinoelämän sisällä on nimenomaisesti pääkaupunkiseutua suosivaa aluepolitiikkaa, Vartiainen sanoo MTV:n uutisille.

TT-säätiön asiamiehellä on asiasta eri käsitys.

- Meidän käsityksemme mukaan Aalto-yliopisto on mitä suurimmassa määrin valtakunnallinen yliopisto. Se ei ole mikään alueyliopisto, jolloin raha siellä tukee juuri valtakunnallista koulutusta, asiamies Johannes Koroma puolustautuu.

EK-säätiöitä lähellä olevat tahot myöntävät, että nyrkkiä on housuntaskussa kyllä puristeltu, mutta päätökset on tehty yksimielisesti. Myös Metsäteollisuus tukee mieluummin Aaltoa kuin vaikkapa erittäin laajaa metsäopetusta tarjoavaa Itä-Suomen yliopistoa.

Monet pörssiyhtiöt hakevat kevään yhtiökokouksissa valtuutusta isoihin lahjoituksiin.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Joensuusta (Kymmenen uutiset 26.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.