Kilpa yliopistorahoista kovenee

Kilpailu yksityisestä yliopistorahoituksesta kiihtyy.

Maakunnissa ihmetellään sekä Elinkeinoelämän keskusjärjestön säätiöiden että Metsäteollisuus ry:n päätöksiä keskittää tukea Aalto-yliopistolle. Maakunnissa politiikkaa pidetään erittäin epäreiluna, koska pääomat on kerätty yrityksiltä ympäri maata.

Yliopiston rehtorin homma on parhaimmillaan mukavaa. Rahaa kannetaan nyt monesta suunnasta ja shekit ovat pulleita.

- Heh heh hee, tämä on kai sitä, mitä Amerikassa rehtorit tekee ihan todella, jotkut sanovat, että se on noin puolet työajasta... ei se meillä nyt vielä ole sitä, hekottelee Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen.

Itä-Suomen yliopisto sai ensimmäisenä kasaan tavoittelemansa pääoman taseen vahvistamiseksi, mutta lisää haetaan. Maakunnissa moni työnantajajärjestö EK:n jäsenyritys ihmettelee miten koko maasta alunperin kerätyt jäsenmaksuvarat tai lakkovakuutusmaksut on päätetty antaa pääomaksi vain Aalto-yliopistolle.

- Kyllä minä olen saman ymmärtänyt, että ihan ei ole näillä leveyksillä sitä päätöstä purematta nielty. Kyllä tämä on tietysti aika vahvaa aluepolitiikkaa - elinkeinoelämän sisällä on nimenomaisesti pääkaupunkiseutua suosivaa aluepolitiikkaa, Vartiainen sanoo MTV:n uutisille.

TT-säätiön asiamiehellä on asiasta eri käsitys.

- Meidän käsityksemme mukaan Aalto-yliopisto on mitä suurimmassa määrin valtakunnallinen yliopisto. Se ei ole mikään alueyliopisto, jolloin raha siellä tukee juuri valtakunnallista koulutusta, asiamies Johannes Koroma puolustautuu.

EK-säätiöitä lähellä olevat tahot myöntävät, että nyrkkiä on housuntaskussa kyllä puristeltu, mutta päätökset on tehty yksimielisesti. Myös Metsäteollisuus tukee mieluummin Aaltoa kuin vaikkapa erittäin laajaa metsäopetusta tarjoavaa Itä-Suomen yliopistoa.

Monet pörssiyhtiöt hakevat kevään yhtiökokouksissa valtuutusta isoihin lahjoituksiin.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Joensuusta (Kymmenen uutiset 26.2.2010)

Lue myös:

    Uusimmat