Mainos

Kilometrien mittainen öljyvana mereen Turussa

Rannasta öljyhaivaintoja ei kuitenkaan alkuiltaan mennessä ollut tehty. Pelastuslaitoksen tietojen mukaan vahingosta epäillään Naantalista lähtenyttä alusta.

Turun Airistolla havaittiin iltapäivällä mittava öljyvahinko, joka ulottui iltapäivällä yli neljän kilometrin päähän Ruissalon kärjestä. Leveimmillään öljylautta oli noin 150-metrinen.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan lautta koostui ilmeisesti sekä kevyestä että raskaasta polttoöljystä. Lisäksi joukossa oli tuntematonta "ruskeaa mönjää", jonka koostumuksesta ei ollut illalla tietoa. Päästöstä oli otettu näytteet, mutta niiden tulos valmistuu vasta myöhemmin.

Pahimmillaan öljylautta ulottui Ruissalon kärjestä aina Rajakarille saakka. Aivan Ruissalon rannasta öljyhavaintoja ei kuitenkaan alkuiltaan mennessä ollut tehty.

Rajavartiolaitoksen arvion mukaan kyse on enimmillään kolmen kuution päästöstä.

Päivystävän päällikön Pasi Paloluoman mukaan pelastuslaitos varautuu silti pahimpaan eli useiden päivien mittaiseen torjuntaan.

- Jos kyseessä on kevytpolttoöljy, aine haihtuu, mutta raskas polttoöljy on sen sijaan kerättävä merestä.

Alkuillasta lautasta kerättiin kiivaasti havaintoja ja yritettiin ennustaa sen kulkusuuntaa. Veden virtaus tuotti kuitenkin ongelmia torjujille, koska öljypäästön reittiä ei voinut tarkasti ennakoida pelkän tuulen perusteella.

Epäiltyjä otettiin kiinni

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan päästöstä epäillään Naantalin satamasta torstaina lähtenyttä alusta. Poliisi otti päivän aikana kiinni joitain henkilöitä tapaukseen liittyen.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen vahingosta kello 14:n jälkeen. Se aloitti heti rantojen puomittamisen ja öljyn keräämisen.

- Meillä on kaikki Turun alueen kynnelle kykenevät alukset tekemässä havaintoja ja keräämässä öljyä, Paloluoma kertoi alkuillasta. Torjuntaa jatkettiin pimeän tuloon saakka.

Työssä avustivat Paraisten ja Nauvon öljyntorjunta-alukset sekä useat Turun seudun vapaapalokunnat. Vapaaehtoiset tutkivat rantoja ja suojasivat niitä kertakäyttöpuomeilla. Torjuntatöihin osallistuivat myös Saaristomeren meripuolustusalue, Turun satama, Lounais-Suomen ympäristökeskus ja poliisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.