Mainos

Kiljunen: Valko-Venäjällä "hallinnoitua vaalikampanjointia"

Valko-Venäjän presidentinvaalien rajoitukset mm. kampanjointiin käytettävästä enimmäissummasta suosivat maan istuvaa presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa.

Etyjin vaalitarkkailijaryhmää Valko-Venäjällä johtava kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) pitää maan presidentinvaalikampanjointia "hallinnoituna kampanjana". Maan vaalit pidetään vajaan kahden viikon kuluttua, mutta vaaleja ei julkisuudessa näy juuri mitenkään. Tämä luonnollisesti suosii istuvaa presidenttiä
Aleksandr Lukashenkoa.

Kiljunen on tänään keskustellut Minskissä mm. keskusvaalilautakunnan ja maan hallituksen edustajien kanssa. Hän tapasi myös kaikki muut ehdokkaat paitsi Lukashenkon. Alkujaan tarkoituksena oli, että Kiljunen olisi keskustellut myös Lukashenkon kanssa. Istuvan presidentin pyynnöstä tämä tapaaminen kuitenkin lykättiin vaalien alle.

Vierailun tavoitteena oli varmistaa, että ehdokkaiden kampanjointi sujuu. Keskusteluissa kuitenkin ilmeni, että ehdokkaille on asetettu rajoitteita. Vaalikampanjointiin saa mm. käyttää vain 12 000 dollaria, mikä merkitsee sitä, ettei vaalimainontaa paljon näy. Kiljunen ihmetteli asiaa ja mainitsi isännilleen, että hän itse käytti eduskuntavaalikampanjaansa rahaa kaksinkertaisen määrän.

Keskeisenä kysymyksenä oli myös selvittää, miksei kahdelle Etyjin pitkäaikaiselle vaalitarkkailijalle myönnetty viisumia. Selvää selitystä ei kuitenkaan annettu. Keskusteluissa viitattiin rahan salakuljetukseen, mutta Etyjin puolella ei tästä tiedetty mitään. Kyseiset tarkkailijat ovat Yhdysvalloista ja Britanniasta.

Valko-Venäjä lähetti myös vaalitarkkailukutsut Etyjille hyvin myöhään. Tällä, sekä viisumien epäämisellä, Valko-Venäjä halusi nähtävästi näpäyttää Etyjiä siitä, ettei se järjestänyt viime syksynä virallista vaalitarkkailua Valko-Venäjän parlamenttivaalien yhteydessä. Muille vaalitarkkailijoille on kuitenkin luvattu viisumi.

Etyjistä paikalle on tulossa 50-henkinen ryhmä. Venäjältä tulee 20 henkeä, ja saman verran on tulossa myös Yhdysvalloista. Amerikkalaisten kerrotaan osallistuvan vaalitarkkailuun "korkealla profiililla".

Jo nyt Valko-Venäjän vaaleissa on havaittavissa piirteitä, jotka voivat johtaa väärinkäytöksiin. Tulokset julkaistaan keskusvaalilautakunnittain, vaikka Etyj haluaisi äänestyspaikkakohtaista julkaisemista. Valko-Venäjän vaaliviranomaiset vastustavat myös rinnakkaista äänten laskemista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.