Mainos

Kiljunen Ukrainasta: Vaikein kriisi kylmän sodan jälkeen

Entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää Krimin tilannetta vaikeimpana poliittisena kriisinä Euroopassa kylmän sodan purkautumisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Sunnuntaina Krimillä järjestetään kansanäänestys alueen liittämisestä Venäjään.

– Äänestyksellä on erittäin suuri poliittinen merkitys, ehkä jopa valitettava politiinen merkitys, koska on olemassa kansainvälinen sopimus, joka määrittää Krimin aseman. Nyt tämäntapaisen kansanäänestyksen järjestäminen sopii sitä henkeä vastaan, millä sopimus on tehty. Eli se on Ukrainan ja Venäjän sopimus siitä, että Krimi kuuluu Ukrainaan, MTV Uutislivessä vieraillut Kiljunen sanoi.

Kiljusen mukaan, jos lähdetään järjestämään kansanäänestystä, niin osapuolten täytyisi sopia siitä yhdessä.

Kiljusella on vahva side Ukrainaan, sillä hän aikoinaan opiskeli Kiovan yliopistossa. Eduskuntavuosinaan Kiljunen oli ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja erityislähettiläänä ulkoministeriössä Suomen Etyj-puheenjohtajuuden ajan vuonna 2008.

Kiljunen pitää tärkeänä, että kansanäänestyksen jälkeen Ukrainan ja Venäjän välille syntyy kunnollinen keskusteluyhteys.

– Venäjän ja Ukrainan johdon on istuttava saman pöydän ääreen. Jossain vaiheessa siihen on pystyttävä, se on pakko.  Ei ole muuta vaihtoehtoa, maat ovat niin sidoksissa toisiinsa, ja politiikan ja diplomatian keinoin tämä täytyy ratkaista.

Aseellista tietä konfliktin ratkaisuun Kiljusen mukaan ei ole olemassa.

– Jos siellä asevoimaa ruvetaan käyttämään, niin meillä on pysyvä, syvä haava Euroopassa, joka tulee järkyttämään pitkästi turva-arkkitehtuuria, joka on luotu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Pelkäättekö tätä riskiä?

– Kyllä pelkään. Tämä on aidosti vaikein poliittinen kriisi Euroopassa kylmän sodan purkautumisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

MTV Uutislive jälleen huomenna kello 13.30. Uutislive on uusi iltapäivien suora uutisohjelma, joka tarttuu terävästi päivän kuumimpiin ja mielenkiintoisimpiin puheenaiheisiin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.