Mainos

Kiljuhanhille toivotaan rauhaa

Pohjoismaiden toivotaan näyttävän esimerkkiä rajoittamalla metsästystä uhanalaisen kiljuhanhen levähdysalueilla. Toive tuli esille loppuviikolla Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä seminaarissa.

Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisin lintulaji, jonka kannaksi arvioidaan 50 paria. Kiljuhanhia arvioidaan olevan maailmassa kaikkiaan noin 25 000 yksilöä.

Suomessa kiljuhanhen tunnetut levähdyspaikat sijaitsevat Oulun lähistöllä Hailuodossa ja Liminganlahdella. Keväisin siellä levähtää muutaman kymmenen kiljuhanhen joukko, joka on matkalla pesimäalueille Ruotsin, Norjan ja Suomen Lappiin.

Euraasian kiljuhanhen kannalta tärkein levähdyspaikka on Pohjois-Kazakstan. Professori Amankul B. Bekenov Kazakstanista kertoi seminaarissa, että kiljuhanhen metsästys lopetetaan maassa tänä vuonna. Ongelmana kuitenkin on, että metsästäjät eivät tunnista eri hanhilajeja, ja siksi ainoa varma suojelukeino on rauhoittaa tärkeimmät alueet kokonaan metsästykseltä, Bekenov arvioi. Metsästyksen lisäksi maankäytön muutokset uhkaavat kiljuhanhikantaa.

Kiljuhanhen suojelukeinoja pohdittiin ympäristöministeriön, Life-kiljuhanhen ja WWF:n kiljuhanhityöryhmän järjestämässä seminaarissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.