Mainos

Kilimanjaro menettää jääpeitettään

Afrikan kruunu - Kilimanjaro - menettää jääpeitettään kiihtyvällä vauhdilla. Ilmiön syytä ei toistaiseksi tiedetä.

Afrikan mantereen korkein vuori kohoaa kuin tyhjästä keskellä valtavaa laakeaa savannia. Kilimanjaro sijaitsee Pohjois-Tansaniassa Kenian etelä-rajan tuntumassa, noin 330 kilometriä päiväntasaajasta etelään. Sen huippu kohoaa 5 900 metriin.

Tutkijoiden mukaan huippu on kuin yksinäinen saari taivaalla, joka tarjoaa jäätikkö ja ilmastotutkijoille eräänlaisen luonnonlaboratorion. Ryhmä tutkijoita on vastikään kavunnut Kilimanjaron huipulle tutkiakseen sen mikroilmastoa.

Yhdysvaltalaisen säätieteilijän Dough Hardyn johtama ryhmä palasi vuosi sitten huipulle pystyttämänsä sääaseman luo. Tutkijoita askarruttaa huipun jäätiköiden vuosi vuodelta kiihtyvä pieneneminen.

- On selvää, että olosuhteiden pysyessä samoina kun viimeisten sadan vuoden aikana, jäätiköt katoavat vuosien 2010-2020 välillä, arvioi jäätikkötutkija Lonnie Thompson.

Kukaan ei toistaiseksi tiedä syytä ilmiöön. Ainakaan lämpötilan ei pitäisi olla syypää. Tutkijat havaitsivat että sääaseman taltioiman lämpötilan pitäisi riittää pitämään jäätikkö ennallaan. Vähentyminen on kuitenkin silmiinpistävää todistaa ilmiötä omin silmin seurannut opas Julius Menjo:

- Synnyin vuoren juurella, niinpä olen pikkupojasta alkaen nähnyt jäätiköiden pienenevän. Jotkut ovat hävinneet jo kokonaan.

Meteorologi Hardyn mukaan ilmaston yleisellä lämpenemisellä ei ole suoraa linkkiä Kilimanjaron tapahtumiin. Ryhmä vei jääpeitteestä poraamansa kuusi näytettä mukanaan Ohion yliopistoon analysoidakseen tuhansien vuosien aikana kasautunutta jäätä. Siitä he pyrkivät selvittämään millaisissa sääoloissa huippu on ollut, ja miksi sen jääkruunu nyt pienenee.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 03.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.