Mainos

Kiivaita taisteluja Bagdadin eteläpuolella

Yhdysvaltain joukot taistelivat tänään shiiakapinallisten kanssa Kufassa. Uhrien joukossa oli silmännäkijöiden mukaan myös siviilejä. Kahakat jatkuivat Fallujassa viime yönä.

Yhdysvaltain joukot ottivat tänään yhteen Irakin shiiataistelijoiden kanssa Kufassa, joka sijaitsee lähellä Najafia Bagdadin eteläpuolella. Yhteenotoissa kuoli ainakin viisi ihmistä ja haavoittui useita, ilmoitettiin paikallisesta sairaalasta. Uhrien joukossa kerrottiin olevan myös siviilejä.

Kufassa tapahtui myös voimakkaita räjähdyksiä. Silminnäkijät kertoivat, että räjähdyspaikoilta nousi sankka savupilvi ja aseistautuneet kapinalliset etenivät kaupungin laitamille, missä käytiin kiivaita taisteluita. Kapinallisten uskotaan kuuluvan shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin tukijoukkoihin.

Al-Sadr uhmakkaana

Al-Sadr ilmoitti tänään, ettei hänellä ole aikomustakaan luopua tukijoukoistaan. Al-Sadrin mukaan "jotkut muslimit" ovat vaatineet häntä hajottamaan sissiarmeijansa.

-Sitä ei hajoteta missään tapauksessa, koska en muodostanut sitä itse vaan yhteistyössä Irakin kansan kanssa, al-Sadr jyrisi esiintyessään julkisesti ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. Al-Sadr julisti Kufan kaupungissa, ettei amerikkalaisia sotilaista päästetä Najafiin ja pyhille paikoille.

-Väitän että he ovat tulleet tänne jäädäkseen ja miehittävät meitä monia vuosia, eikä tällainen kompromissi toimi, sanoi al-Sadr.

Fallujassa kahakoita

Yhdysvaltain joukot ja irakilaiset taistelivat verisesti Fallujassa viime yönä. Ainakin viisitoista irakilaista kuoli taisteluissa ja kaksikymmentä haavoittui, kertoivat silminnäkijät ja sairaalalähteet.

Silminnäkijöiden mukaan Yhdysvaltain lentokoneet hyökkäsivät kaupunkiin ja yksi amerikkalainen panssariajoneuvo tuhottiin. Yhdysvaltain merijalkaväki aloitti suuroperaation Fallujassa 5. huhtikuuta, kun neljä amerikkalaissiviiliä tapettiin ja heidän ruumiitaan häväistiin kaupungissa.

Sairaalalähteiden mukaan hyökkäystä seuranneissa taisteluissa on kuollut satoja irakilaisia. Viime perjantaina amerikkalaiset kertoivat pidättäytyvänsä taisteluista mutta vastaavansa tuleen. Kaupungissa on käyty useita aseleponeuvotteluita, ja tulitauko on tähän saakka pitänyt pienistä välikohtauksista huolimatta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.