Mainos

Kiivaat taistelut Groznyissa jatkuvat

Venäläiset joukot ovat käyneet jälleen rajuja taisteluja tshetsheenisissien kanssa Groznyin kaakkoispuolella. Kiivaimpina taistelut riehuivat Serzhen-Jurtin vuoristokylän ympäristössä, jossa venäläisiä vastassa oli noin 500 miehen vahvuinen tshetsheenijoukko. Serzhen-Jurt sijaitsee 25 kilometrin päässä Groznyista.

Tshetshenia


Venäläiset pyrkivät tukkimaan Groznyissa olevien tshetsheenien huolto- ja pakoreitit, jotka kulkevat vuoriston kautta Georgiaan ja Dagestaniin. Puolustusministeri Igor Sergejev toisti jälleen tänään, että venäläiset eivät aio vallata Groznyia maajoukkojen rynnäköllä. Samalla Sergejev myös kiisti julkisuudessa esitetyt tiedot, että kommandohyökkäys Groznyin valtaamiseksi olisi määrätty alkamaan myöhemmin tällä viikolla.

Venäjän Tshetsheniassa olevien sotajoukkojen komentaja Viktor Kazantsev sanoi valtiolliselle RTR-televisiokanavalle, että hän voisi halutessaan vallata kaupungin päivässä ja pysyy nykyisissä asemissa ainoastaan omien tappioiden välttämiseksi. Venäläisten joukkojen ilmoitettiin jo eilen karkottaneen sissit Groznyin pohjoispuolella sijaitsevalta siviililentokentältä, mutta joukot eivät ole vielä pystyneet etenemään itse kentälle miinavaaran takia. Tshetsheenit puolestaan ilmoittivat vallanneensa takaisin eteläisen Tsernoretsijan kaupunginosan, jonka venäläiset ottivat haltuunsa viikonloppuna.

Tshetsheenit piileskelevat kellareissa Groznyissa

Eri lähteiden mukaan Groznyissa on edelleen loukussa 20 000-40 000 siviiliä. Venäjän varasisäministerin Igor Zubovin mukaan operaation aikana on kuollut yli 350 venäläissotilasta ja vajaat 800 on haavoittunut. Venäläiset uutistoimistot kertoivat eilen venäläisten merijalkaväen ja maahanlaskujoukkojen edenneen Etelä-Tshetsheniaan avaten näin uuden sotarintaman.

Joukkomurhasta lisää todisteita

Venäläiset joukot surmasivat ainakin 20 tshetsheenisiviiliä Alhan-Jurtin kaupungissa joulukuun alussa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle silminnäkijöitä haastatellut ranskalaistoimittaja. Uudet raportit joukkomurhasta vahvistivat BBC:n jo aikaisemmin esittämiä tietoja, joiden mukaan 41 siviiliä tapettiin Alhan-Jurtissa. Venäläiset ovat kiistäneet joukkomurhan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan venäläiset ovat luvanneet raskaasti aseistettuja saattueita YK:n avustustyöntekijöille, jotka auttavat pakolaisia Tshetshenian raja-alueilla. UNHCR:n tiedottajan Paul Strombergin mukaan alueille ei kuitenkaan perusteta pysyviä tukikohtia kidnappausvaaran takia. Avustustyöntekijät eivät myöskään mene itse Tshetshenian alueelle.

Tshetshenia

Ensimmäisen suojatun avustussaattueen, jossa UNHCR:n edustajien lisäksi on mukana myös muita avustusjärjestöjä, on määrä lähteä Kaspianmeren rannikolla sijaitsevasta Stravropolista Ingushiaan huomenna tai ylihuomenna. Ingushian viranomaiset ovat kertoneet, että liki neljännesmiljoona tshetsheeniä on paennut Tshetsheniasta Ingushiaan sodan seurauksena.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.