Mainos

Kiistely uusista tiehankkeista jatkuu SDP:ssä

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki joutui puolustamaan kiisteltyä tiehanke-ehdotustaan myös omiensa edessä, kun SDP:n ministerit sekä puolueen ja eduskuntaryhmän johto kokoontuivat Rovaniemellä.

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen ihmetteli tapaa, jolla Kalliomäki on toiminut asiassa.

Kalliomäki esitti omassa budjettiehdotuksessaan, että ensi vuonna aloitettaisiin kaksi uutta tiehanketta, jotka kumpikaan eivät ole hallituksessa aiemmin sovitun kiireellisyyslistan kärkipaikoilla.

Kalliomäki sanoi voineensa tehdä oman esityksensä asiassa, koska liikenne- ja viestintäministeriö ei omassa ehdotuksessaan ollut pysynyt sovituissa budjettiraameissa.

Valtiovarainministeriön esityksessä ovat Tampereen läntisen kehätien kakkosvaihe ja Kuusamontien parantaminen Oulun suunnalla.

Liikenneministeriön listalla oli parannuksia muun muassa Vihdin ja Porin sekä Imatran ja Lappeenrannan välillä sekä Kehä I:n kunnostusta Espoossa. Ministeriö esitti myös muutamien ratatöiden aloittamista, ja ne puuttuvat kokonaan valtiovarainministeriön esityksestä.

Kalliomäki perusteli demarijohdon kokouksessa omaa esitystään. Läsnäolijoiden mukaan vastaanotto oli ollut kriittinen. Tukea tuli lähinnä vain kehätiensä vuoksi tyytyväisiltä tamperelaisilta ja tuoreelta puoluejohtajalta Eero Heinäluomalta.

-Selittelyn makua, sanoi kokoukseen osallistunut eduskunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja Matti Saarinen.

Saarinen tulkitsi, että kiista tiehankkeista on tulehduttanut tilannetta niin hallituspuolueiden sisällä kuin välilläkin. Hän ihmetteli, miksi tiehankkeiden tärkeysjärjestykseen ei puututtu silloin, kun asiasta päätettiin, jos siinä sitten on jotakin vikaa.

Kiusallinen kiista

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan toiveissa on nyt löytää sellaisia luovia ratkaisuja, jotta kiireellisiksi luokiteltuja tiehankkeita voidaan viedä eteenpäin vielä tämän vaalikauden aikana. Käytännössä tämä tarkoittanee lisärahoituksen etsimistä.

Backmanin mukaan odotettavissa on myös päätöksiä, joilla sidotaan tulevan hallituksen käsiä.

Demaripäättäjiä tuntui kiusaavan budjetin tiehankkeista julkisuudessa syntynyt kohu, jossa pääpukareita ovat puolueen omat ministerit.

-En tiedä, että mikään hallitus olisi kaatunut Suomessa tiekysymyksiin, Heinäluoma tokaisi kokoussalin ulkopuolella.

Koko hallituksen budjettiriihessä sovittavaksi on jäänyt tiekiistan lisäksi muun muassa se, miten tuetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Backmanin mukaan SDP ajaa asumismenojen omavastuun poistamista toimeentulotuesta sekä työmarkkinatuen korotusta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.