Kiistely Suomen aseveljeydestä Saksan kanssa jatkuu Ruotsissa

Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander pitää ruotsalaisen toimittajan ja kirjailijan Henrik Arnstadin näkemyksiä Suomen ja Saksan aseveljeydestä yksinkertaistettuna. Arnstad on todennut, että Suomi oli ainoa demokratia maailmassa, joka vapaaehtoisesti liittoutui Saksan kanssa.

Keskustelu Suomen sodanaikaisesta aseveljeydestä Adolf Hitlerin johtaman Saksan kanssa on jatkunut Svenska Dagbladetin Polttopiste-keskustelusivulla.

Helsingin yliopiston historian professori Henrik Meinander teilasi lehdessä ruotsalaisen toimittajan ja kirjailijan Henrik Arnstadin välittämän kuvan Suomen ja Saksan aseveljeydestä historiattomana ja yksinkertaistettuna.

Meinanderin mielestä Arnstadin kirjaa, jossa hän kuvaa Suomen sotavuosina tekemiä ratkaisuja, ei voida pitää vakavasti otettavana historiallisena teoksena. Arnstad ei tunne viimeaikaista suomalaista historiantutkimusta. Hänen tekstinsä paljastaa, että häneltä puuttuu kokonaiskuva myös Ruotsin historiantutkimuksen nykytilasta, Meinander kirjoitti.

Professori Meinanderin arvostelun kohteena on Arnstadin kirja Spelaren Christian Günther, joka kuvaa Ruotsin sodanaikaista ulkoministeriä Christian Güntheria. Kirja käsittelee Ruotsin ja myös Suomen ulkopolitiikkaa vuosina 1939-45.

Svenska Dagbladet julkaisi keskiviikkona keskustelusivullaan Arnstadin puheenvuoron, jossa tämä ehdotti, että koko Suomen ulkoministeriö pitäisi lähettää historian peruskurssille.

- Sodan päättymisestä on kulunut 61 vuotta, mutta Suomi ei ole vieläkään myöntänyt läheistä sotilaallista liittolaisuuttaan natsi-Saksan kanssa, ruotsalaistoimittaja hehkutti.

- Suomi oli ainoa demokratia maailmassa, joka vapaaehtoisesti liittoutui natsi-Saksan kanssa. Suomalaisessa julkisuudessa tämä totuus on vaiennettu, Arnstad jatkoi ja suuntasi arvostelunsa erityisesti Suomen ulkoministeriön valtiosihteeriin Pertti Torstilaan.

Ruotsin Sotatiedeakatemiassa 13. marraskuuta pitämässään alustuksessa Torstila moitti Arnstadin kirjaa surulliseksi todisteeksi historiallisen perspektiivin puutteesta. Svenska Dagbladetin keskiviikkoisessa artikkelissa Arnstad ryttäsi vuorostaan Torstilan esityksen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ilmoitti perjantaina internetsivuillaan, että hän aikoo pysyttäytyä erossa Ruotsissa herätellystä keskustelusta Suomen sodanaikaisesta historiasta. Hän kertoi olevansa vakaasti sitä mieltä, ettei ole hallitusten, parlamenttien tai viranomaisten asia ryhtyä auktorisoimaan "oikeita" saatikka kriminalisoimaan "vääriä" historiantulkintoja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat