Kiistely Irakin jälleenrakentamisesta alkoi

Irakin uutta, sodan jälkeistä hallintoa mietitään jo maailmalla.

Maailmalla suunnitellaan jo kovaa vauhtia uutta hallintoa. YK haluaisi itselleen Irakin jälleenrakentamisen, mutta Yhdysvallat suunnittelee YK:lle vain humanitääristä roolia, itse jälleenrakennus olisi tiukasti Yhdysvaltain käsissä.

Irakin hallitsijan Saddam Husseinin väistyttyä Irakin hallinta etenisi kolmivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa Irakissa vallitsisi sotilasmiehitys ja sotilashallinto, sitten Irakia hallinnoisi Yhdysvaltain johtama väliaikainen siviilihallinto ja kolmannessa vaiheessa Irakilaisten johtama oma hallinto.

Malli saanee kannatusta maailmalla, mutta se voi jäädä haaveeksi. Yhdysvallat on tehnyt selväksi, että Irakin uudesta hallinnossa päättää Washington. YK, jää vain humanitäärinen toiminta ja muu maksumiehen rooli.

Presidentti Bushin hallinnon ideologisten uuskonservatiivien suunnitelma demokraattisen Irakin hallinnosta on seuraavanlainen: Jälleenrakennus on tiukasti Yhdysvaltain käsissä, ja se sijoittaa jokaiseen ministeriöön amerikkalaisen neuvonantajan. Neuvonantajien roolina olisi kertoa irakilaisille, miten asiat on tehtävä. Mallin arvostelijoiden mukaan ongelmana on muun muassa sanelupolitiikkaa, ja että monet neuvonantajiksi suunnitelluista eivät osaa arabiaa eivätkä tunne Irakia.

Jos suunnnitelma toteutuu, Yhdysvaltain liitolainen Tony Blair on pulassa. Britannian pääministeri on sijoittanut paljon poliittista pääomaansa YK:n hallinnoimaan, Saddamin jälkeiseen Irakiin.

Yhdysvallat ei ole myöskään vielä kertonut julki, miten eri uskonnolliset ja etniset ryhmät ovat edustettuina. Auki on myös, mikä rooli on hyvin sekalaisella seurakunnalla, maanpaossa elävillä irakilaisilla.

Uusi Irak joutuu heti töihin. Amerikkalaisten mukaan sen on mm. nopeasti tunnustettava Israelin valtio, uudistettava talouttaan ja yksityistettävä valtionyhtiöt, kruununjalokivenä öljyntuotanto. Mustan kansallisaarteen ajautuminen yhdysvaltalaisten ja muiden länsisijoittajien käsiin, ei herätä huolta vain Irakissa. Yhdysvaltain uuskonservatiivit haluavat poliittisia ja talousuudistuksia läpi Lähi-idän.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat