Mainos

Kiistelty ydinvoimala avattiin Tsekissä

Tsekissä on aloitettu sähkön tuotanto kiistellyssä Temelinin ydinvoimalassa. Temelin on rasittanut Tsekin suhteita Itävaltaan ja Saksaan, mutta se ei lopulta voimalan käyttöönottoa estänyt. Nyt Temelin myy ydinsähköään mm Saksaan.

Tshekin lounaisosassa - matkaa Itävallan rajalle on vain 50 kilometriä. Kahden reaktorin suunnittelu perustui alunperin neuvostotekniikalle, Loviisan voimaloiden tapaan. Sitten Neuvostoliitto lakkasi olemasta, ja Temelinistäkin tuli lopulta idän ja lännen atomiosaamisen yhdistelmä.

Temelin oli ennen valmistumistaan Keskieuroopan ydinvoimanvastustajien silmätikku. Ydinvoimaton Itävalta oli jopa nostamassa Temelinin käyttöönoton Tshekin EU-jäsenyyden kynnyskysymykseksi.

Mutta diplomatia voitti, ja ykkösreaktori on ollut kesäkuusta lähtien koekäytössä. Kakkonen kytketään virtaan keväällä, ja vuoden 2004 alusta täällä tuotetaan sähköä yhteensä 2000:n megavatin teholla.

-Kyse on rahan teosta, ja me teemme sitä myymällä sähköä, kertoo voimayhtiö Temelinin tiedottaja Milan Nebesar.

Temelin on Euroopan uusin ydinvoimalan, ja yhtiö vakuuttaa tottakai, että se on kaikin puolin turvallinen. Mutta yhdeltä painajaiselta sekään ei olisi turvassa, nimitäin täysimittaisen koneen maahansyöksyltä.

-Olisi väärin väittää, että se kestäisi Boeingin kokoisen koneen törmäyksen. Siihen ei pysty yksikään olemassa olevista voimaloista, Nebesar muistuttaa.

Omaan käyttöönsä Tsekki ei olisi enää lisää ydinvoimaa tarvinnut, ja täältä myydäänkin ydinsähköä mm Saksaan. Tätä ydinvoiman vastustajat pitävät erityisen moraalittomana - Saksa kun on omalta osaltaan vähitellen luopumassa omista voimaloistaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.