Mainos

Kiistelty suurlähettiläs Gillon saapui Tanskaan

Israelin uuden Tanskan-suurlähettilään Carmi Gillonin saapuminen Kööpenhaminaan keräsi satoja mielenosoittajia Israelin suurlähetystön eteen.

Kiistelty Israelin uusi Tanskan-suurlähettiläs Carmi Gillon saapui tänään Kööpenhaminaan. Israelin suurlähetystön eteen kerääntyi iltapäivällä satoja mielenosoittajia, jotka protestoivat kidutuslausunnoillaan mieliä kuohuttaneen Gillonin nimitystä Tanskaan. Paikalliset palestiinalaiset huusivat Israelin-vastaisia iskulauseita, mutta poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Israelin suurlähetystön tuntumaan odotettiin myöhemmin illalla myös Gillonin tukijoita vastamielenosoitukseen. Kööpenhaminan poliisi eristi jo aamusta suurlähetystön, ja paikalle komennettiin kymmeniä mellakkapoliiseja koirineen. Uutistoimisto Reutersin mukaan suurlähetystö on myös pestannut vartiointiliikkeen huolehtimaan Gillonin turvallisuudesta.

Ihmisoikeusjärjestöt ja oppositio vaativat ennakkoon tuloksetta Tanskan hallitusta torjumaan Gillonin suurlähettiläsnimityksen sen jälkeen, kun tämä myönsi sallineensa palestiinalaisvankien kidutuksen ollessaan Israelin turvallisuuspalvelun Shin Betin päällikkönä 1990-luvun alussa. Sitten Gillon puolusti lehtihaastattelussa kidutukseksi ymmärretyn "kohtuullisen fyysisen painostuksen" käyttöönottoa uudelleen. Israelin korkein oikeus kielsi kidutuksen kuulustelukeinona vuonna 1999.

Tanskan ulkoministeri Mogens Lykketoft puolusti tänään lehtihaastattelussa hallituksen päätöstä hyväksyä Gillon maan suurlähettilääksi.

-Mielestäni on väärin arvostella henkilöä valtion sijasta, Lykketoft sanoi Jyllands Postenille. Samalla hän muistutti, että Tanska torjuu jyrkästi kidutuksen käytön.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International etunenässä ovat vaatineet Tanskaa käynnistämään Gillonin vastaiset oikeustoimet kansainvälisten kidutuksen vastaisten sopimusten nojalla. Gillon aloittaa työnsä sen jälkeen kun hän on käynyt jättämässä valtuuskirjeensä kuningatar Margareetalle.

-Olen iloinen ja ylpeä siitä, että olen Israelin uusi Tanskan-suurlähettiläs, Gillon sanoi saavuttuaan maahan. Muutoin hän kieltäytyi vastaamasta kymmenien paikalla olleiden toimittajien kysymyksiin.
(MTV3-STT-RB-DPA-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.