Kiistelty lemmikki-alpakka yhä lopetusuhan alla

Varsinkin nettifoorumeilla runsaasti huomiota saanut kiista Dalton-alpakasta on edennyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Daltonin pelastamiseksi on Facebookissa käyty kiivasta keskustelua jo pitkään. Dalton-alpakalle elämä-adressiin kertyy allekirjoituksia jatkuvasti. Ruskealaikullinen pihalemmikki on saanut palstatilaa myös medioissa.

Hevosia ja aaseja maahantuova rantsilalainen kasvattaja ja yrittäjä Eija Lehto toi Ruotsista Suomeen huhtikuussa 2011 puolitoistavuotiaan alpakan pihalemmikikseen. Kaiken piti olla kunnossa. Eläinlääkäri oli tarkastanut Dalton-nimen saaneen alpakan lähtömaassa, ja sille oli laitettu sirutunniste korvaan.

- Sitten tuli tilatarkastus ja Daltonin paperit eivät olleet riittävät. Olin luottanut ruotsalaiseen eläinlääkäriin. Sieltä puuttuikin tuberkuloositodistus, ja itse asiassa se oli sen tilan vika, että hekään eivät olleet sellaista ikinä teettäneet ja se tuli mulle ihan puun takaa. Olen pyytänyt että Dalton saataisiin Suomessa tutkia, mutta on päädytty sellaiseen lopputulokseen että se pitäisi lopettaa, Eija Lehto toteaa.

Aluehallintovirasto AVI:n mukaan alpakka ei ole täyttänyt maahantuonnin edellytyksiä. Tuoja ei ollut rekisteröitynyt tuojaksi eikä tuonnista ei ollut tehty tuonti-ilmoitusta. Eläimellä ei ollut säädösten mukaista viranomaisen myöntämää terveystodistusta eikä sille ollut tehty vaatimusten mukaisia tutkimuksia lähtömaassa ja maahantuonnin jälkeen.

Koska Ruotsin viranomainen ei sallinut eläimen palauttamista eikä Suomessa tehtävillä testeillä voida korvata niitä puutteita, jotka tarkastusten ja tutkimusten laiminlyönneistä johtuen olivat syntyneet, määräsi aluehallintovirasto alpakan lopettavaksi mahdollisten eläintautien leviämisen estämiseksi.

Eripura tuberkuloositesteistä

Lehto on Aluehallintoviraston kanssa eri mieltä. Ruotsin pitäisi olla tuberkuloositon maa.Suomessa on alpakkatiloja, joihin on tuotu alpakoita sekä tuotanto- että kotieläiminä ulkomailta, mm. Ruotsista Suomeen aiemminkin ilman tällaista paperisotkua.

Lehdon mukaan Etelä-Suomessa on henkilöitä, jotka pystyisivät tekemään alpakoille vaativia ihotuberkuloositestejä, jos AVI antaisi siihen mahdollisuuden. Pohjois-Pohjanmaalla ko. testin saa tehdä vain Läänineläinlääkäri, mutta testi on vaativa, eikä sitä ole Lehdon mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ennen tehty.

Kiistan molemat osapuolet ovat yksimielisiä siitä, että tuontipapereita puuttuu. Lehto on sitä mieltä, että kyseessä on inhimillinen erehdys, joka voidaan korjata jälkikäteen. AVI:n mukaan syntyi epäily että eläin on tuotu maahan vastoin tuontisäädöksiä.

Uhkailua ja herjauksia

Kiista Dalton-alpakan kohtalosta on herättänyt suurta mielenkiintoa ja voimakkaita tunteita. Nettikeskustelu on käynyt viidakonomaisesti eri foorumeilla. Molemmat osapuolet, niin Lehto kuin Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, ovat jättäneet poliisille tutkintapyynnön useista uhkaavista yhteydenotoista, joissa sekä viranomaisia että Lehtoa on uhkailtu ja herjattu.

Lehto jaksaa olla toiveikas. Ilman lakimiehen apua hän olisi omien sanojensa mukaan pykäläviidakossa toivoton. Nyt hän on valittanut Daltonin lopettamispäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja pyytänyt päätöksen purkamisesta. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös saadaan muutaman kuukauden kuluttua.

Lue myös:

    Uusimmat