Kiistelty lääkelaki läpi eduskunnassa

Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen, joka velvoittaa apteekkeja vaihtamaan lääkärin määräämän lääkkeen halvempaan vastaavaan, jollei lääkäri ole nimenomaan kieltänyt vaihtamista. Uusi käytäntö astuu voimaan ensi huhtikuussa.

Apteekeille tuleva velvollisuus vaihtaa lääkärin määräämä lääke halvempaan vastaavaan jakoi mielipiteitä eduskunnassa lakiesityksen käsittelyn loppuun asti. Kiistelty laki hyväksyttiin toisessa käsittelyssä, ja uusi käytäntö alkaa näin ensi huhtikuun alussa.

Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho paheksui eduskunnassa sitä, että potilaita on peloteltu katteettomilla ja perusteettomilla arvioilla muutoksen vaikutuksesta potilaiden turvallisuuteen. Perho kummasteli myös toiseksi suurimman lääkeyrityksen Orionin tapaa antaa ymmärtää, että lainmuutoksen vuoksi työntekijöitä joudutaan sanomaan irti ja tuotantoa siirtämään muualle.

- Viime vuoden liikevaihdosta oletettu tulojen vähenemä Orionille merkitsee yhtä prosenttia. Tämä yritys ei ole niin heikoissa kantimissa, että tämän yhden prosentin takia pitää tuotantoa siirtää muualle. Jos näin on suunniteltu, niin taustalla ovat varmasti muut tekijät kuin tämä lainsäädäntö, Perho sanoi.

Perho puolusti uutta käytäntöä voimakkaasti potilaiden etujen mukaisena, sillä potilas voisi halutessaan saada halvimman lääkkeen, ellei lääkäri ole nimenomaan kieltänyt lääkkeen vaihtamista toiseen. Perhon mukaan tällaista järjestelyä ei olisi tarvittu, jos lääkärit olisivat käyttäneet laajemmin jo nyt olevaa mahdollisuutta merkitä reseptiin, että lääkkeen voi apteekissa vaihtaa.

Keskustan lääkärikansanedustaja Jaana Ylä-Mononen puolestaan tiedusteli, mitä Perhon ministeriö on tehnyt sen hyväksi, että lääkärit kirjoittaisivat suoraan edullisempia lääkkeitä. Epäileviä olivat eräät muutkin lääkäriedustajat. Perho ei kuitenkaan uskonut, että asia hoituisi vain opastamalla lääkäreitä. Hän kertoi, mitä tapahtui turkulaisessa terveyskeskuksessa, kun johtava lääkäri kehotti kirjoittaman edes toimeentulotukiasiakkaille lääkevaihtoehdoista sen, joka on hinnaltaan halvin.

- Hän sai vastaansa aivan hirvittävän ryöpyn, että älä tule sotkeutumaan nyt meidän lääkäri-potilassuhteeseen. Silloin minusta taustalla on jotakin muuta kuin potilaan etu, Perho arveli.

Lääkäriedustajiin myös kuuluva Pentti Tiusanen arveli, että lääkärit yleensä haluavat määrätä sellaisen lääkkeen, jonka he itse tuntevat, eivätkä siksi ole kirjanneet reseptiin merkintää lääkkeen vaihtomahdollisuudesta.

Hyöty siirtymisestä halvempien lääkkeiden käyttöön ei koidu pelkästään potilaille. Valtio ottaa osan hyödystä, kun lääkekustannusten omavastuita korotetaan. Peruskorvattavissa lääkkeissä kertaoston omavastuu nousee 8,41 eurosta 10 euroon ja erityiskorvattavissa 4,20 eurosta 5 euroon. Omavastuiden korotuksesta tulee taas yksi asia, joka repii hallitusrintaman rivejä. Ainakin kaksi vasemmistoliiton kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä korotuslain hylkäämisen puolesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat