Kiistelty joustolakiesitys eduskunnalle

Hallitus antoi tänään kiistellyn esityksen työehtosopimusten joustoista eduskunnalle. Lainmuutokset mahdollistavat eräiden tes-joustojen käytön myös järjestäytymättömissä eli ns. villeissä yrityksissä. Muutokset koskisivat sairausajan palkkaa, työsopimuksen päättämismenettelyä eli irtisanomisia, opintovapaaoikeutta sekä vuosilomalakia.

Esityksen mukaan työnantajajärjestöihin kuulumattomat järjestäytymättömät yritykset voivat poiketa näistä työsopimuslain säädöksistä, jos työmarkkinaosapuolten välillä on sovittu lakia heikommasta käytännöstä. Järjestäytymättömät, lähinnä pienet työnantajat eivät nykyisin voi käyttää edukseen järjestäytyneitä työnantajia hyödyttäviä tes-joustoja. Esitettyjen lainmuutosten kohdalla kyse on ns. suorista sovellutuksista. Järjestäytymättömät työnantajat eivät saa hyödyntää joustoja, jos niiden käyttö edellyttää paikallista sopimista.

Periaatteellinen kiista

Ehdotuksista lähinnä sairausajan palkalla uskotaan olevan käytännön merkitystä. Joissakin työehtosopimuksissa mm. oikeus sairausajan palkkaan koskee ainoastaan yli kuukauden jatkuneita työsuhteita. Työehtosopimusten poikkeamat vuosilomalaista koskevat mm. lomapalkan maksamisen ajoitusta. Työsopimuksen päättämismenettelystä tai opintovapaaoikeudesta ei sen sijaan ole juuri sovittu poikkeamia. Joustoista onkin noussut lähinnä periaatteellinen kiista. Erityisesti ay-liike on katsonut uudistuksen olevan päänavaus, joka saattaa vaarantaa koko yleissitovuuden periaatteen.

Kiista ehti koetella jo sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen hallitusyhteistyötäkin, ennen kuin hallitusryhmien puheenjohtajat pääsivät pari viikkoa sitten sopuun. Ay-liike ja työministeri Liisa Jaakonsaari olisivat halunneet palauttaa asian työsopimuslakikomiteaan. Joustoesityksistä on tuon jälkeen keskusteltu kiivaasti sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmissä.

Työnantajat samaan asemaan

Esityksellä halutaan saada työnantajat samaan asemaan riippumatta siitä, ovatko ne sidottuja alan työehtosopimukseen järjestäytymisen vai yleissitovuuden kautta. Näin ne ovat samanlaisessa kilpailuasemassa työsuhteen vähimmäisehtojen osalta. Esityksen taloudelliset vaikutukset yrityksille jäävät tosin vähäisiksi.

Yleissitovuusjärjestelmän tavoitteena on turvata kaikille työntekijöille kullakin alalla sovellettavat vähimmäistyöehdot. Ns. villien yritysten työntekijät halutaan saada samanlaisten palkkausetujen, työsuhdeturvan ja työsuojelun piiriin kuin järjestäytyneessäkin kentässä olevat työntekijät.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat