Mainos

Kiistellyn aarteenetsintälaivan matka päättyi

Yhdysvaltalainen laiva on etsinyt aarteita Atlantilta. Espanjan mukaan on kuitenkin mahdollista, että uponnut alus ja sen aarteet kuuluvat Espanjalle.

Espanjan poliisi on pysäyttänyt yhdysvaltalaisen aarteenetsintälaivan, joka on nostanut Atlantille uponneesta hylystä satojen miljoonien eurojen arvosta kulta- ja hopearahoja.

Espanjan mukaan on mahdollista, että uponnut alus kuului Espanjalle tai upposi sen vesillä. Tällöin aarrekin kuuluisi Espanjalle.

Espanjan kansalliskaartin joukot nousivat laivaan, kun se oli lähtenyt Britannialle kuuluvalta Gibraltarilta. Kapteenille ojennettiin oikeuden päätös, jonka mukaan kaartilla oli oikeus tutkia laiva.

Laiva vietiin Espanjalle kuuluvaan Algericasin satamaan. Satamassa kaikki laivalla ollut omaisuus takavarikoitiin ja tutkittiin.

Ketään ei kuitenkaan ainakaan heti pidätetty, eikä syytteitä nostettu. Vielä ei ole selvää, oliko myöhemmin tiedossa pidätyksiä tai aiottiinko alus takavarikoida.

Espanja epäilee, että aarteita on lennätetty laittomasti Yhdysvaltoihin.

Laivan omistaa floridalainen aarteenetsintäyritys Odyssey Marine Exploration. Yritys sanoo nostaneensa vanhat kolikot laillisesti kolonialismin aikaan uponneesta hylystä.

- Kansalliskaarti uhkasi aluksen miehistöä voimankäytöllä päästäkseen laivaan. Sellainen on laitonta kansainvälisillä vesillä tällaisissa olosuhteissa, yritys kritisoi.

Kiista alkoi toukokuussa, kun Odyssey Marine Exploration ilmoitti löytäneensä aarrelaivan hylyn Atlantilta. Yritys ei suostunut kertomaan hylyn tarkkaa löytöpaikkaa, mutta se vakuutti laivan olevan kansainvälisillä vesillä.

Kaksi viikkoa myöhemmin Espanjan hallitus nosti yhtiötä vastaan kanteen amerikkalaisessa oikeusistuimessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.