Kiistakysymykset edelleen auki Kööpenhaminassa

Kööpenhaminassa ei ensimmäisen kokousviikon aikana ole onnistuttu ratkaisemaan neuvottelujen keskeisiä kiistakysymyksiä. Päästövähennysten suuruus ja teollisuusmaiden kehitysmaille maksaman tuen määrä ovat edelleen auki.

Tänään julkistettiin ensimmäinen sopimusluonnos, mutta siinä on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Huomiseksi odotetut aktivistien mielenosoitukset Kööpenhaminassa alkoivat jo tänään. Poliisit ovat pidättäneet ainakin 40 mielenosoittajaa.

Ensimmäinen virallinen luonnos valmis

Erilaisia sopimusluonnoksia on viikon mittaan kiertänyt neuvottelijoiden käsissä, mutta tänään saatiin ensimmäinen virallinen luonnos. Sen mukaan ilmaston lämpeneminen pitäisi rajoittaa 1, 5: een tai 2 asteeseen. Sopimusluonnoksen ongelma on se, että kiistakysymyksiin annetaan löyhempi ja tiukempi vaihtoehto. Rahasummia luonnoksessa ei kerrota lainkaan: kehitysmaille luvataan ympärispyöreästi riittävää rahoitusta.

Neuvotteluryhmien johtajat käsittelevät luonnosta huomenna.

- Kyllä se ihan hyvältä näyttää, ei hassumpi paperi, sanoo ympäristöministeriön pääneuvottelija Sirkka Haunia.

- Sen pohjalta voi saada hyvän sopimuksen aikaan tai sen pohjalta voi neuvotella tosi huonon sopimuksen, Greenpeacen ilmastoneuvottelja Kaisa Kosonen sanoo.

Pahimmat kiistat auki

Tämän viikon aikana ei ole löydetty ratkaisuja neuvottelujen pahimpiin kiistakysymyksiin.

- Päästövähennyksiä pitäisi saada enemmän aikaiseksi, koska jos halutaan olla kahden asteen polulla, nämä eivät riitä, sanoo Sirkka Haunia.

Ensi viikolla paikalle saapuvien ministerien ratkaistavaksi jää pitkä lista vaikeita neuvottelukysymyksiä.

- Yksi on pitkän aikavälin rahoitus, toinen on sopimuksen laillinen muoto ja kolmas teollisuusmaiden päästövähennysten suuruus, Kaisa Kosonen sanoo.

Mielenosoittajat ainakin jatkavat painostustaan. He ovat uhanneet ensi viikon lopulla motittaa valtioiden päämiehet neuvottelurakennukseen, jos kunnollista sopimusta ei saada aikaan.

(MTV3)

Lue myös:

Katso ympäristöministeri Paula Lehtomäen haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat