Mainos

Kiistaan vuorotteluvapaista etsitään ratkaisua

Kiistely vuorotteluvapaan ehdoista on määrä ratkaista tämän viikon kuluessa. Näkemyseroja työnantajien ja palkansaajajärjestöjen välillä on määrä ratkaista perjantaihin mennessä, kun viime tuloratkaisun yhteydessä sovitun kolmikantaisen työryhmän määräaika umpeutuu.

Eduskunta on hyväksynyt lain, jonka perusteella vuorotteluvapaita voidaan pitää vuoden 2003 loppuun asti. Sopimus vapaasta on kuitenkin tehtävä vuoden 2002 loppuun mennessä. Työnantajajärjestöt haluavat tiukentaa vuorotteluvapaajärjestelmän ehtoja. Nykyistä järjestelmää arvostellaan siitä, että siitä on tullut liian helppo tapa viettää vapaata töistä. Vuorotteluvapaalle voi nykyään päästä hyvinkin lyhyen työhistorian perusteella. Myöskään työttömyyden hoidossa järjestelmä ei työnantajien mielestä ole riittävän tehokas, sillä sijaiseksi palkattavalta ei edellytetä juuri yhtä päivää pidempää työttömyyskautta.

Palkansaajajärjestöt ovat pitäneet vuorotteluvapaata keskeisenä keinona antaa työssä pitkään olleille tilaisuus latautua ja kouluttautua, samalla kun työttömät pääsevät työelämän piiriin. Muun muassa Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on esittänyt vuorotteluvapaakokeilun vakinaistamista sekä osa-aikaista vuorotteluvapaata. Osa-aikainen vuorotteluvapaa syntyisi yhdistämällä nykyinen osa-aikalisäjärjestelmä vuorotteluvapaaseen.

Vuodesta 1996 käytössä olleella järjestelmällä vuorotteluvapaalle jäävälle maksetaan korvausta, jonka määrä on 70 prosenttia siitä työttömyyskorvauksesta, jota henkilö saisi työttömänä ollessaan. Vuorotteluvapaasta on sovittava työnantajan kanssa. Vapaan ajaksi työnantajan on palkattava työtön työnhakija.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.