Kiista Yle-verosta siirtyy hallintoneuvostolle

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Ilkka Kantola (sd.) toivoo malttia keskusteluun Yle-verosta eikä lupaa nopeasti esityksiä siitä, pitäisikö veroa jollakin tavalla muuttaa.

– Peräänkuuluttaisin rauhallista etenemistä. Tähän hätään ei ole löydettävissä mitään sellaista ratkaisua, jossa Ylen ratkaisu parantaisi kaupallisen median tosi ikävää tilannetta, Kantola sanoi tiistaina.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat sopineet, että hallintoneuvosto saa ensin pohtia asiaa.

– Jos siellä syntyy sellainen henki, että muutoksia tehdään, asia palaa eduskuntaryhmien käsittelyyn, kokoomuksen ryhmäjohtaja Petteri Orpo sanoi puheenjohtajien neuvonpidon jälkeen.

Taustalla on keskustelu siitä, onko Yleisradiolle luotu rahoitusautomaatti kohtuullinen tilanteessa, jossa kaupallinen media painiskelee talousvaikeuksissa ja joutuu supistamaan toimintojaan.

Varat Yleisradion toiminnan pyörittämiseen on tämän vuoden alusta kerätty niin sanotulla Yle-verolla, jolla korvattiin aiempi televisiomaksu.

Lain mukaan veroa tarkistetaan vuosittain niin, että Yleisradion saama rahasumma kasvaa palkka- ja elinkustannusten nousua vastaavasti. Ensi vuonna tämä indeksikorotus tuottaa Ylelle noin 10 miljoonaa euroa.

Kokoomus ja SDP eri mieltä

Nopeaa tai helppoa ratkaisua ei ole näköpiirissä. Ajatus puuttumisesta Ylen tulojen indeksikorotukseen jakaa mielipiteitä puolueiden kesken ja osittain myös puolueiden sisällä.

Orpo sanoo, että kokoomuksen mielestä luopumista indeksikorotuksesta pitäisi vaikeassa taloustilanteessa harkita.

– Kaikkien verojen ja veroluonteisten maksujen pitää olla samalla viivalla.
SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman vastustaa Ylen rahoituksen kiristämistä. Backmanin mukaan muutos edellyttäisi, että kaikki eduskuntaryhmät ovat asiasta yhtä mieltä.

Yleisradio on eduskunnan alainen laitos, ja sen vuoksi sitä koskevat päätökset on pyritty tekemään kaikkien eduskuntaryhmien yhteisymmärryksellä. Näin syntyi vaivalloisten neuvottelujen jälkeen myös nykyinen rahoitusmalli.

Kantola on toivonut Ylen hallitukselta selvitystä siitä, mitä indeksikorotuksesta luopuminen merkitsisi käytännössä. Hän odottaa, että sellainen olisi käytettävissä joskus ensi keväänä.

Lue myös:

    Uusimmat