Kiista Tshernobylin ydinturman terveysvaikutuksista jatkuu

Tuhansia ukrainalaisia nuoria uhkaa kilpirauhassyöpä vielä 20 vuotta ydinkatastrofin jälkeen.

Tshernobylin ydinkatastrofista tulee pian kuluneeksi 20 vuotta. Kiistely ydinvoiman historian pahimman onnettomuuden terveysvaikutuksista jatkuu.

Ukrainan säteilylääketieteen keskuksen asiantuntija Nikolai Omeljanets ennustaa, että turman seuraukset ovat vasta paljastumassa. Radioaktiivinen säteily voi aiheuttaa syöpää, ja moni syöpä pysyy piilevänä 20-25 vuotta ja pidempäänkin.

- Me olemme vasta tulossa siihen ajankohtaan, jolloin säteilyn aiheuttamia syöpiä puhkeaa, hän sanoo. Hän johtaa demografian laboratoriota, joka seuraa maan väestön terveydentilaa.

Turmavoimala sijaitsee nykyisessä Ukrainassa, ja siellä kannetaan huolta tulevasta.

Kattavaa tietoa ei ole siitäkään, miten suureen osaan Eurooppaa ilmavirtausten mukana levinnyt säteilypilvi vaikuttaa siellä, missä radioaktiivista laskeumaa päätyi maahan esimerkiksi sateen mukana.

Terveysvaikutukset eivät rajoitu onnettomuuspaikan lähialueisiin, Omeljanets tähdentää. Hän kuuluu niihin, jotka arvostelevat viimevuotista kansainvälisen Tshernobyl-foorumin terveysraporttia.

Foorumissa oli mukana seitsemän YK:n järjestöä, niiden joukossa Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA. IAEA:n on epäilty pyrkivän vähättelemään turman seurauksia edistääkseen ydinvoimateollisuuden etua.

Suurimmassa vaarassa olivat heti onnettomuuden jälkeen voimalan alueella työskennelleet palomiehet ja muut työntekijät, joista akuuttiin säteilysairauteen kuoli onnettomuusvuonna 28. Myöhemmin 15 lasta menehtyi säteilyn aiheuttamaan kilpirauhassyöpään.

Foorumi ennustaa 4000 ihmisen menehtyvän tulevaisuudessa säteilyn aiheuttamiin syöpäsairauksiin niistä viidestä miljoonasta ihmisestä, jotka asuvat saastuneilla alueilla entisen Neuvostoliiton rajojen sisällä.

Turman raivaajat heikossa kunnossa

Vastapainoksi Omeljanets ottaa esiin tilastotiedot "likvidaattorien" terveydentilasta. Likvidaattoreiksi kutsutaan turman jälkeisiin pelastus-, raivaus- ja rakennustöihin osallistuneita, jotka altistuivat säteilylle enemmän tai vähemmän. Likvidaattoreita on eri puolilla entistä Neuvostoliittoa ehkä 600 000.

- Yksin Ukrainassa likvidaattoreista yli 3800 kuoli syöpään vuosina 1992-2000, Omeljanets kertoo.

Heidän syöpäkuolleisuutensa on liki kaksinkertainen samanikäisiin verrattuna. Sitä, kuinka monen syöpätapauksen syynä olisi voinut olla säteily, ei ole tutkittu.

Ukrainassa likvidaattoreita oli 340 000. Kymmenes heistä on jo kuollut. Heidän kuolleisuutensa on liki kolmikertainen verrattuna samanikäisiin. Terveiden kirjoissa heistä - enimmäkseen työikäisistä miehistä - on enää vajaat viisi prosenttia, Omeljanets kertoo.

Kaikkien säteilylle enemmän tai vähemmän altistuneiden 2,6 miljoonan ukrainalaisen joukossa sairastavuus on korkea: 85-90 prosenttia.

Tshernobylin ydinvoimala

- Kahdenkymmenen vuoden aikana heidän terveytensä on heikentynyt kovasti, Omeljanets sanoo.

Kansainvälisessä raportissa monien vaivojen arvellaan johtuvan alhaisesta elintasosta, kehnoista elintavoista tai stressistä, jonka syynä on perusteetta lietsottu "säteilypelko".

Kilpirauhassyöpä uhkaa tuhansia

Children of Chornobyl (Tshernobylin lapset) -avustussäätiössä kerrotaan, että kilpirauhassyövän takia Ukrainassa on leikattu turman jälkeen 3000 lasta ja Valko-Venäjällä 4000.

- Yksin Ukrainassa 9000 teini-ikäisellä on (merkkejä) kilpirauhassyövän kehittymisestä, kertoo järjestön johtaja Zenon Matkiwsky Kiovan-toimistossa.

Syövän esiintyvyys on korkeimmillaan 80-kertainen tavanomaiseen verrattuna alueilla, joilla radioaktiivisen laskeuman tiedetään olleen korkea.

Laajan tutkimuksen mukaan likvidaattorien lapsilla on seitsemän kertaa enemmän kromosomivaurioita kuin samoihin perheisiin ennen onnettomuutta syntyneillä lapsilla.

Vastasyntyneillä on tavattu erilaisia epämuodostumia, kuten kuusi tai kahdeksan sormea tai varvasta, kehon ulkopuolelle työntynyt selkänikama tai sokeuteen johtava silmäsairaus.

- Lääkärit kertovat meille jatkuvasti, että ennen Tshernobyliä tämmöisiä tapauksia oli yksi kahden-viiden vuoden aikana, mutta nyt niitä on viidestä kymmeneen vuodessa, järjestön toiminnanjohtaja Oleksandr Kuzma kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat