Kiista taistelujoukoista ei laantunut vasemmistoliitossa

Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa on tänään kiistelty kovin sanoin suhtautumisesta EU:n nopean toiminnan joukkoihin. Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes moitti poikkeuksellisen ankarasti myös omaa eduskuntaryhmäänsä.

Suvi-Anne Siimes

Suhtautuminen Euroopan unionin ns. taistelujoukkoihin on edelleen vaikea pala vasemmistoliitolle. Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen myötämielinen asenne ja mietityt perustelut uppoavat huonosti vastahankaiseen puolueväkeen.

Tänään Kirkkonummella kokouksensa aloittanut vasemmistoliiton puoluevaltuusto yritti saada kannanottonsa aikaiseksi jo samana päivänä, mutta ratkaisu lykättiin sekavan keskustelun ja äänestyksen jälkeen huomiselle. Keskustelun perusteella näytti todennäköiseltä, että asiasta ei synny yksimielistä kannanottoa. Osa valtuuston jäsenistä halusi yksiselitteisen kielteistä kantaa taistelujoukkoihin. Osalle olisi riittänyt, että sotilasoperaatioille pitää olla YK:n hyväksyntä. Puheenjohtaja Siimekselle olisi riittänyt, että YK:n hyväksyntä hankitaan "mahdollisuuksien mukaan" kaikille EU:n sotilasoperaatioille.

Puolueen kannalta jo kiusallisia mittasuhteita saanut kiistely asiasta jäi kesken viime kevään puoluekokouksessa. Puoluekokous oli vähällä ottaa Siimeksen näkemyksistä jyrkästi poikkeavan ja selvästi kielteisen kannan, mutta aikapulan vuoksi päätös lykättiin puoluevaltuustolle.

Siimes puolusti edelleen voimalla omaa ajatteluaan. Siimeksen mielestä kansanmurhien ja etnisten puhdistusten ehkäiseminen vastaa puolueen periaatteita ja siinä työssä tarvitaan EU:n omia joukkoja.

- Onko rauhan puolella olemista vain se, että pystytämme muistomerkkejä kansanmurhien uhreille jälkeenpäin, hän vetosi puolueväkeensä.

Siimes näki kiistelyn taustalla vääntöjä aivan muista asioista kuin taistelujoukoista. Siimeksen mielestä eräät pyristelevät edelleen Suomen EU-jäsenyyttä ja siitä tulevia seurauksia vastaan.

"Rauhanaseet" nyt EU:lla

Puoluevaltuuston keskustelussa useimmat olivat hyvin eri linjoilla kuin puoluejohtaja. Paavo Arhinmäki vastasi Siimekselle, että vasemmistoliitto on rauhanjärjestö eikä siihen sovi tuki taistelujoukoille. Kansanedustaja Unto Valpas varoitteli, että taistelujoukoista on lyhyt askel Natoon. Anna Kantola totesi, että "rauhanaseita" oli ennen Neuvostoliitolla, nyt EU:lla.

Puoluevaltuuston jäsenet saivat myös seurata, kun kansanedustajat pesivät jälkipyykkiä eduskuntaryhmän omasta taistelujoukkopäätöksestä. Tiukalla kannanotollaan ryhmä oli ohjeistanut Siimestä, joka osallistui ulkoasiainvaliokunnassa asiaa koskevan lausunnon muotoiluun. Siimes ei ohjeista piitannut ja sai siitä moitteet ryhmältään.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi huomautti, että puoluejohtajan velvollisuus on kuunnella eduskuntaryhmää. Hän suositteli Siimekselle tervettä itsekriittisyyttä.

"Menneisyydessä kiinni"

Siimes oli närkästynyt, ettei hänen asiantuntemukseensa luotettu. Närkästys oli herkässä vielä lauantaina.

- Eduskuntaryhmässä ei ajateltu yhtään nenää pitemmälle. Siellä on tarrauduttu menneisyyteen tuijottamiseen, tosiasioiden kieltämiseen ja vasemmistoliiton vaikutusmahdollisuuksien vähentämiseen, Siimes paukutteli puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa.

Siimeksen mielestä harva kansanedustaja oli vaivautunut ottamaan selvää, mistä asiassa oikeastaan on kysymys.

Sitkeä kiistely taistelujoukoista kiusasi osaa puoluevaltuuston jäsenistä.

- Voi jeesus meitä lumessa. En ihmettele, että kunnallisvaaleissa tuli häviö, Jaakko Huttunen Lapista päivitteli.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat