Kiista puolalaisen putkimiehen työehdoista repi railon EU-maiden välille

EU-maat pääsivät myöhään maanantai-iltana sopuun lähetettyjen työntekijöiden työehdoista 15-tuntisen kokouksen jälkeen. Väliaikaisesti toiseen EU-maahan lähetetty työntekijä olisi sovun myötä saamassa saman palkan työstään kuin vastaava paikallinen työntekijä.

Luxemburgissa koolla olleet työministerit eivät onnistuneet tekemään päätöstä yksimielisesti, vaan Puola, Unkari, Liettua ja Latvia äänestivät ratkaisua vastaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi kokouksen jälkeen STT:lle, että sopua haettiin arasta asiasta hyvin kieli keskellä suuta.

– Aina kun tuli uusi esitys pöytään tuppasi menemään vähän hankalammaksi. Käsittelyjärjestys aiheutti välillä sen, että mentiin vähän matkaa takapakkia ja jotkut maat siitä vetivät hernettä nenään, Lindström kertasi ministerinuransa pisintä kokousta.

Sipilä lupasi tukea Macronille

Vaikein vääntö EU-maiden välillä käytiin siitä, koska työntekijän komennus on niin pitkä, että häntä aletaan kohdella täysin yhdenvertaisesti paikallisten työntekijöiden kanssa. Ranskan toiveesta aikarajaa laskettiin kahdesta vuodesta yhteen vuoteen. Tosin aikaa voitaisiin ilmoituksella pidentää 18 kuukauteen.

Myös Suomi tuki Ranskan toivetta.

– Käsittääkseni tästä käytiin keskustelua Macronin ja pääministeri Sipilän välillä. Me olimme sillä tavalla Ranskan tukena, että se ei ole meille ongelma, mutta emme millään lailla voineet käsiämme sitoa. Jos kompromissi olisi ollut siitä kiinni, olisimme voineet muuhunkin suostua, Lindström kertasi.

Uusia kustannuksia korvattavaksi

Iso kivi lähetettyjen työntekijöiden direktiivin edestä on nyt saatu käännettyä, mutta neuvottelut jatkuvat. Lopullinen ratkaisu syntyy komission, neuvoston ja parlamentin neuvotteluissa.

Lähetetyt työntekijät ovat työntekijöitä, jotka työnantaja lähettää tilapäisesti toiseen EU-maahan. Suomessa lähetettyjä työntekijöitä on paljon esimerkiksi rakennusalalla.

Suomessa luvassa ei ole isoja muutoksia, sillä työntekijän työehdot ovat jo määräytyneet lain ja yleissitovien työehtosopimusten mukaan. Uutena asiana on kuitenkin se, että työnantajan on kustannettava työntekijän matkustamiseen, majoitukseen ja ruokailuun liittyvät kustannukset.  

Lue myös:

    Uusimmat