Mainos

Kiista Pohjois-Korean loikkarista tiivistyy

Neuvottelut Pekingin Etelä-Korean lähetystöön loikanneen pohjoiskorealaisen korkea-arvoisen puoluevirkailijan asemasta kiihtyvät. Mm. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on japanilaisen Sankei Shimbun -lehden mukaan ollut yhteydessä loikanneeseen, presidentti Kim Jong Ilin avustajanakin aikanaan toimineeseen Hwang Jang Yopiin.

Uutistoimisto Reuterin mukaan tänään Pekingiin saapui myös Pohjois-Korean delegaatio. Pohjoiskorean viranomaiset ovat seuranneet tapahtumia lähetystötalon ympäristössä autoistaan.

Etelä-Korean lähetystötalon ympärille saapui tänään noin 50 raskaasti aseistettua Kiinan puolisotilaallisten poliisijoukkojen miestä. Vartiointia on tehostettu keskiviikosta lähtien, jolloin Hwang Jang Yop jätti turvapaikkahakemuksensa Etelä-Korean Pekingin-suurlähetystöön.

Maansa keskeisenä puolue-ideologina toiminut Hwang Jang Yop on sanonut kuolevansa, ellei loikkaus Etelä-Koreaan onnistu.

Kiinalla on loikkareiden luovuttamista koskeva sopimus Pohjois-Korean kanssa. Kiinan ulkoministeri Qian Qichen sanoi eilen, että Kiina tarvitsee lisäaikaa harkitakseen pohjoiskorealaisen loikkarin kohtaloa. Hänen mukaansa tapaus sattui niin yllättäen, että lisätutkimukset ovat tarpeen. Qian on neuvotellut loikkauksesta ainakin Etelä-Korean ulkoministerin Yoo Chong-hanin kanssa Singaporessa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.