Mainos

Kiista pakkoruotsista pulpahti pinnalle eduskuntatalolla

Keskustelu pakkoruotsista on roihahtanut jälleen tänään, kun muutama sata mielenosoittajaa kokoontui eduskuntatalolle vaatimaan valinnanvapautta kieltenopiskeluun.

Paikalle saapuneet Antti Joukanen ja Angela Cao toivoivat, että Suomessa saisi opiskella kieliä vapaasti. He kantoivat muiden mukana sinivalkoisia kylttejä, joissa luki Äänestä kielivapaus ja Pakkoruotsi pois.

- On parempi voida valita kieli koulussa, Cao sanoi englanniksi.

- Pakkoruotsi vie yksilöiden voimavaroja, Joukanen tuki vaimoaan.

Mielenosoituksen järjestivät Vapaa kielivalinta -yhdistys ja Suomalaisuuden liitto. Osa mielenosoittajista vaati Suomea yksikieliseksi.

Paikalle oli kerääntynyt vastavoimaksi myös joukko kaksikielisyyden kannattajia.

- Kaksikielisyys on Suomelle suuri rikkaus, Marcus Rantala perusteli saapumistaan mielenosoitukseen.

- Kaksi virallista kieltä on tärkeä osa kansallista identiteettiä.

Itä-Suomessa kuulee venäjää

Lisää valinnaisuutta kieliopintoihin haluaa myös kahdeksan itäsuomalaista kuntaa. Ne jättivät tänään lupa-anomuksen kokeilulle, jossa venäjän kieltä voitaisiin tarjota vaihtoehtona ruotsin kielelle peruskoulussa.

Lupa koskisi seitsemänneltä luokalta alkavan kielen opetusta. Kunnat esittävät, että kokeiluun osallistuvat oppilaat voisivat saada peruskoulun päättötodistuksen ja jatko-opiskelukelpoisuuden, vaikka eivät olisi opiskelleet ruotsia.

- Suurin osa peruskoululaisista lukee oman äidinkielen lisäksi vain kahta vierasta kieltä, joista toinen on ruotsi, sanoo Imatran kaupungin toimialajohtaja Jussi Virsunen.

Virsusen mukaan itäisessä Suomessa on tarve, että ihmiset hallitsisivat englannin ja venäjän. Ruotsin kieltä taas ei arjessa juuri kuule.

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) korosti, ettei ministeriö voi myöntää kokeilulupaa, vaan se vaatisi lakimuutoksen.

Ministeri arveli, ettei se ole nopein tapa edistää venäjän kielen opiskelua. Hänen mukaansa toisen kotimaisen kielen pois jättäminen perusopetuksesta saattaisi heikentää lasten mahdollisuuksia jatko-opintoihin ja viransaantiin tulevaisuudessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.