Mainos

Kiista maataloustuista uhkaa EU:n laajenemista

Ratkaisu Euroopan unionin maataloustukikysymykseen on siirtymässä syksyyn. Asian ydin on se, saavatko uudet jäsenmaat vastaavia tukia kuin nykyiset EU-valtiot.

Neuvottelut hakijamaiden maataloustuista päästään aloittamaan vasta, kun EU-maat ovat löytäneet asiaan yhteisen kannan. Maatalouskiista voi siis pahimmillaan viivyttää EU:n laajentumisen aikataulua, joka on määrä vahvistaa joulukuussa Kööpenhaminassa.

EU:n komissio on ehdottanut uusille jäsenmaille tukia, jotka olisivat neljäsosan nykytasosta. Tuki nousi täyteen määrään vuoteen 2013 mennessä. Monet maat, Saksa etunenässä, pitävät tarjousta liian runsaskätisenä. Luxemburissa koolla olevat EU:n ulkoministerit jättivät lopullisen päätöksenteon asiasta juhannuksena alkavaan Sevillan huippukokoukseen.

Toinen iso asia ulkoministerikokouksessa oli kysymys laittomasta maahanmuutosta. Puheenjohtajamaa Espanja on tehnyt esityksen, jonka mukaan sellaisia maita voitaisiin rangaista, jotka eivät taistele ihmissalakuljetusta vastaan eivätkä ota takaisin unionista käännytettyjä kansalaisiaan. Sanktiona voisi olla yhteistyösopimusten tai talosuapujen peruminen. Osa EU-maista, Suomi mukaanluettuna, kannattaa asiassa pehmeämpää linjaa, joka perustuisi enemmän yhteistyöhön kuin uhkailuun.

EU:n komission mukaan unioniin saapuu laittomasti vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 18.06.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.