Mainos

Kiista lemmikkialpakan kohtalosta jatkuu uusin kääntein

Runsaasti nettihuomiota herättänyt kiista Dalton-alpakan kohtalosta on saanut uuden käänteen.

MTV3:n Uutisten saamien tietojen mukaan alpakkatutkinnan yhteydessä Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle on tullut uusia tietoja, joiden perusteella viranomaiset epäilevät alpakan omistajaa, Eija Lehtoa eläintautilain rikkomisesta. Läänineläinlääkäri on tehnyt Lehdosta poliisille rikosilmoituksen.

Uudet tiedot liittyvät Lehdon kesällä 2010 Temmeksellä Zetka-kesäbaarissaan pitämiin alpakoihin. Alpakat olivat Lehdolla lainassa paikalliselta maatilalta. Omien sanojensa mukaan Lehto päätti hankkia oman alpakan keväällä 2011 juuri näiden lainaeläinten innostamana.

Lehdon mukaan aluehallintoviranomaisten ajojahti kohdistuu Daltoniin juuri näiden lainaeläinten vuoksi, vaikka Lehto ei ole ollut laina-alpakoiden kanssa tekemisissä sen jälkeen, kun ne on myyty eteenpäin kesän 2010 jälkeen.

Pohjois-Suomen läänineläinlääkäri on toimittanut perjantaina korkeimpaan hallinto-oikeuteen vetoomuksen, jossa hän vaatii alpakan pikaista lopettamista tuberkuloosin varalta. Omistajalla on marraskuun 2. päivään asti aikaa tehdä vastine vetoomukseen.

Kiista tuberkuloositestistä

Dalton-alpakka tuli Suomeen Ruotsista keväällä 2011. Eläintarkastuksen yhteydessä kävi ilmi, että Daltonille ei ollut tehty tuberkuloositestiä Ruotsissa.

Omistajan mukaan kyseinen tutkimus olisi erittäin helppo tehdä jälkikäteen Suomessa elävälle eläimelle.

– Ja saatujen todisteiden mukaan Suomessa on aiempina vuosina ollut tapauksia, joissa aina Chilestä ja Perusta saakka tulleet alpakkalaumat ovat olleet vastaavanlaisesti kotikaranteenissa ja sen myötä ensimmäiset tubi-kokeet eläimille on suoritettu vasta Suomessa.

Mainituissa tuontimaissa kun kyseistä koetta ei eläimille osata edes suorittaa. Dalton-alpakan kohdalla kaikki on kuitenkin toisin: maahantuonnissa tapahtuneen virheen vuoksi läänineläinlääkäri on katsonut, että eläintä ei saa enää tutkia - vaan se tulee ensin lopettaa ja sitten tutkia.

Kuitenkin aluehallintoviraston vastuualueen johtaja Marja-Leena Kärkkäinen väittää, että Lehdolla olisi ollut mahdollisuus tutkituttaa oma alpakkansa itse eikä odottaa kuukausia.

– Olisiko ollut yhteiskunnan velvollisuus tutkituttaa maahantuotu eläin? kysyy Kärkkäinen.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös tulee olemaan ennakkopäätös EU:n sisämarkkinoilta tuodun eläimen kohdalla tapahtuneesta asiakirjan puuttumisesta.

Daltonin kohtaloa on seurattu myös Facebookissa. Yhteisöpalveluun on perustettu muun muassa sivusto Dalton-alpakalle elämä, josta on käynyt tykkäämässä noin 400 ihmistä. Daltonin puolesta on koottu myös adressi, jonka on käynyt allekirjoittamassa yli 2 000 ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.