Mainos

Kiista kenraalimajuri Pajarin kunniamerkeistä jatkuu

Kiista kenraalimajuri Aaro Pajarin kunniamerkkien kohtalosta jatkuu. Kunniamerkit huutokauppaamaan pyrkivä Outi Kuosa aikoo valittaa museoviraston päätöksestä, jonka mukaan niiltä evätään maastavientilupa.

Tällä hetkellä Pajarin kunniamerkkikokoelma on englantilaisen huutokauppaliike Sothebyn varastoissa. Huutokauppakamari on vakuuttanut museovirastolle, että kunniamerkkejä ei ryhdytä kauppaamaan niin kauan kuin asian käsittely eri oikeusistuimissa on kesken.

Kädenvääntö kunniamerkkien kohtalosta on jatkunut jo keväästä 1996, jolloin ne oli jo viety pois maasta. Arvokkaimmat kokoelman kunniamerkeistä ovat Pajarille myönnetyt kaksi Mannerheim-ristiä. Lisäksi siihen kuuluvat mm. jatkosodan muistomitali ja Tolvajärven risti.

Museovirasto katsoo, että Suomen sotahistorian merkkihenkilöihin kuuluvan Pajarin kunniamerkit tulee palauttaa kulttuuriesineiden maastaviennin rajoittamista koskevan lain perusteella. Lisäksi Outi Kuosan omistusoikeus kunniamerkkikokoelmaan on museoviraston mukaan epäselvä.

Outi Kuosa puolestaan pitää omistusoikeuttaan kiistattomana ja katsoo kunniamerkkien kuuluvan koti-irtaimistoonsa. Kuosa kertoo ostaneensa kunniamerkit vuonna 1970 Aaro Pajarin pojan Kari Pajarin kuolinpesän huutokaupasta. Kari Pajari oli Kuosan entinen aviomies.

Museovirasto päätti maastavientiluvan epäämisestä kolme viikkoa sitten. Outi Kuosan valitus menee valtioneuvostolle, joka saattaa siirtää sen korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.